Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   161954.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   VS-I-s-A-06657
Nume   Situl arheologic de la Vaslui - Zona Curţilor Domneşti
Județ   Vaslui
Unitate administrativă   Municipiul Vaslui
Localitate   Vaslui
Adresa   str. Ştefan cel Mare, nr. 56A
Punct   Zona Curţilor Domneşti
Punct alte denumiri   Biserica domnească, Curţile Domneşti
Reper   Situl se află în partea de sud-est a municipiului, pe str. Ghica Vodă, la S de Biserica Domnească „Sf. Ioan Botezătorul“, în spatele Direcţiei Generale a Finanţelor publice, şi pe terasa înaltă din faţa Stadionului municipal.
Reper hidrografic - nume   Bârlad, Racova, Vasluieţ
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   deal
Utilizare teren   locuire
Categorie   locuire; descoperire funerară; structură de cult
Tip   aşezare civilă; necropolă; edificiu religios
Descriere   Târgul medieval Vaslui s-a întemeiat pe locul unei mai vechi aşezări, întrucât săpăturile arheologice din 1942 şi din anii 1958-1959 au dat la iveală obiecte din paleolitic şi din neolitic, din perioadele Hallstatt şi Latene, precum şi morminte de inhumaţie din epoca migraţiei popoarelor. 1 Însă prima menţiune documentară despre acest oraş datează din 1423, când - într-un document emis de cancelaria lui Alexandru cel Bun- este amintit, ca martor în divanul domnesc, un "pan Şerbea ot Vasluia". 2 Totuşi, cea mai importantă menţiune despre acest târg este în scrisoarea din 1435, prin care Iliaş-vodă (fiul lui Alexandru cel Bun) anunţă pe regele Poloniei că s-a împăcat cu fratele său, Ştefan-voievod, dându-i acestuia să stăpânească, între altele, "oraşul Vaslui şi ocolul ce ascultă de acest oraş". 3 Într-adevăr, multe din documentele comune ale celor doi fraţi sunt date din acest târg.
Descoperitor   D. N. Constantinescu, Al. Andronic
Data descoperirii   1942
Stare de conservare   bună / 05.12.2024
Riscuri antropice   Furturi: 3 / 05.12.2024; Incendii provocate: 3 / 05.12.2024
Regim de proprietate   public
Data ultimei modificări a fişei   05.12.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Necropolă  Epoca medievală (sec. XIV - XIX)   1535 

În perioada 1998-2005 a fost descoperit un cimitir medieval târziu de la mijlocul secolului al XVI-lea (cu 102 morminte de inhumaţie creştină). Inventarul relativ sărăcăcios al mormintelor locuitorilor de rând cuprindea: 150 de monede (dintre anii 1535-1910); 30 de obiecte de podoabă din secolele XVI-XX (mărgele, cercei, inele, pandantivi, lănţişoare, aplice etc.); fragmente textile (provenite de la îmbrăcămintea decedaţilor); fragmente ceramice (ceramică de uz casnic, olane, teracotă, discuri, rozete, plăci etc) şi cahle; arme şi bucăţi de zidărie (provenite, în special, de la fazele de construcţie şi restaurare a bisericii actuale).

Una din problemele importante ale cercetării arheologice de la "Curţile Domneşti" Vaslui a fost şi aceea a delimitării spaţiale şi cronologice a cimitirului medieval târziu de la mijlocul secolului al XVI-lea (cu 102 morminte de inhumaţie creştină), generat de existenţa bisericii orăşeneşti, în relaţia sa faţă de Curtea Domnească propriu-zisă. Astfel, continuându-se extinderea săpăturilor arheologice pe direcţia N-S, s-a observat clar că limita sudică a cimitirului menţionat a existat dintru început pe aliniamentul care delimitează actuala proprietate a bisericii "Capului Sf. Ioan Botezătorul" de locul unde au existat construcţiile Curţii domneşti propriu-zise. Acest lucru sugerează faptul că necropola bisericii este mai târzie şi aparţine fazei în care deja biserica nu mai era capela Curţii domneşti, ci devenise una orăşenească. De aici şi ideea noastră că cimitirul apare abia după încetarea funcţionalităţii reşedinţei domneşti propriu-zise (adică, după jumătatea secolului al XVI-lea).

 
Curte domnească  Epoca medievală (sec. XV-XIX)   1435 

În timpul cercetărilor arheologice a fost descoperită fundaţia unei importante construcţii patrulatere din piatră (denumită de către Al. Andronic drept locuinţa domnească L 10), un nivel de locuire şi un pavaj din pietre de râu (găsit în caseta C XV/1980 şi care suprapunea humusul medieval), precum şi alte fragmente de zid - toate datate în secolul al XV-lea;două cuptoare de ars piatra de var din secolul al XV-lea (în interiorul cărora erau fragmente de butoni triunghiulari din pastă roşie cu smalţ verde sau galben-auriu şi fragmente de cărămidă smălţuită - folosite apoi la decorul exterior al bisericii ştefaniene din 1490); resturile unei construcţii din piatră (denumită L 9), demantelată aproape în întregime; fragmente de vase de uz comun şi o serie de cahle din pastă roşie (smălţuite şi nesmălţuite, cu ornamente antropomorfe, zoomorfe şi geometrice); fragmente de cahle de sobă, smălţuite şi specifice reşedinţelor domneşti din secolul al XV-lea, precum şi diferite arme din secolele XV-XIX; două monede din aramă, anepigrafe, de la Alexandru cel Bun (provenind, probabil, dintr-un mormânt din prima jumătate a secolului al XV-lea) şi o monedă de argint de la Vladislav al II-lea al Ungariei (emisă după 1490), dar şi numeroase obiecte de podoabă (cercei, inele, cruciuliţe etc.) din secolul al XV-lea; numeroase fragmente de pictură murală (provenind de la biserica care a fost pictată în exterior în a doua jumătate a secolului al XVI-lea); diferite complexe şi obiecte din secolele XVII-XIX: fragmente de sticlă, un nivel de locuire din secolul al XVIII-lea, resturi de vase de lux

Acest sit arheologic a reprezentat un complex medieval de tip reşedinţă domnească temporară (datând din sec. al XV-lea şi până la începutul sec. al XIX-lea). De altfel, investigaţiile arheologice din toate perioadele au demonstrat faptul că această reşedinţă domnească cu caracter temporar a coagulat întreaga viaţă a târgului Vaslui, prin prezenţa atelierelor meşteşugăreşti, a negustorilor, a centrului aulic (cancelariei domneşti), dar şi a fortificaţiei de apărare şi a zidului de incintă. Curtea domnească de la Vaslui a jucat un rol major în efortul de consolidare a Ţării Moldovei. Nu trebuie neglijat nici rolul spiritual-ortodox al capelei Curţii domneşti - biserica domnească "Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul", cea care s-a transformat din biserică domnească într-un locaş de cult al orăşenilor. Din punct de vedere stratigrafic, săpăturile arheologice de până acum au evidenţiat existenţa a cel puţin 3 etape de evoluţie ale zonei "Curţilor Domneşti" din Vaslui: o primă etapă datează din prima jumătate a secolului al XV-lea, următoarea etapă coincide cu epoca lui Ştefan cel Mare, iar a treia etapă datează cel mai devreme de la mijlocul secolului al XVI-lea. Dacă avem în vedere şi situaţia de la Biserica "Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul" din apropiere (cu aceeaşi evoluţie în 3 etape), se poate concluziona că întregul complex unitar al "Curţilor Domneşti" din Vaslui (adică, Curtea domnească propriu-zisă şi Biserica) datează din prima parte a domniei lui Alexandru cel Bun sau cel mult contemporană cu urmaşii acestuia. De aici şi pluralul "Curţile Domneşti" din Vaslui. Însă, de la mijlocul secolului al XVI-lea, capela de Curte este adaptată necesităţilor mai mari de cult şi, astfel, devine o biserică a orăşenilor. În acelaşi timp, imediat după încetarea funcţionalităţii reşedinţei domneşti propriu-zise (adică, după jumătatea sec. al XVI-lea) apare cimitirul medieval târziu cu cele 102 morminte creştine cu un inventar relativ sărăcăcios. Cu toate acestea, reşedinţa domnească de la Vaslui a continuat să mai existe o vreme

 
Biserică  Epoca medievală    

În perioada 1998-2005 au fost descoperite două fundaţii suprapuse ale unor construcţii ecleziastice mai vechi (sub fundaţiile actualei biserici): prima fundaţie aparţinea unei biserici de plan treflat (care ar putea fi o ctitorie din timpul lui Alexandru cel Bun sau din timpul urmaşilor săi imediaţi); cea de a doua fundaţie aparţinea unei biserici de plan triconc moldovenesc (atribuită, în mod firesc, perioadei ştefaniene, construită la 1490). Abia peste cele două fundaţii s-a pus temelia actualei biserici de la 1820, deşi, iniţial, existase şi o biserică din lemn.
Dacă la începuturi a existat o biserică din lemn, apoi a urmat construirea unei biserici cu plan treflat (a cărei fundaţie se află sub cea a bisericii ştefaniene şi care poate să aparţină lui Alexandru cel Bun sau fiilor acestuia), peste ruinele căreia s-a ridicat, în 1490, cunoscuta biserică de plan triconc moldovenesc (a lui Ştefan cel Mare), în timp ce actuala biserică (aflată "în picioare") a fost construită abia în 1820, chiar dacă pisania reîncastrată în faţada principală este cea de la biserica ştefaniană. Astfel, urmele ctitoriei din 1490 a marelui domn se află sub fundaţia actualei biserici. Oricum, această problemă rămâne deschisă, până la cercetarea în interior a bisericii.

VS-II-m-A-06708 
aşezare civilă  Neo-eneolitic    

În timpul cercetărilor arheologice au fost descoperite fragmente ceramice din epoca neo-eneolitică, din perioadele Hallstatt şi La Téne, dar şi unele morminte de inhumaţie din Epoca migraţiei popoarelor.

 
aşezare civilă  Hallstatt        
aşezare civilă  La Tène        
aşezare civilă  Epoca migraţiilor        
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare sistematică 2004

Universitatea "Valahia", Târgovişte MATEI D. Mircea
Muzeul Judeţean Teleorman PREDOI Veronica
Muzeul "Ştefan cel Mare", Vaslui CHIRIAC Laurenţiu
Institutul de Arheologie, Iaşi ASĂVOAIE Costică
2. cercetare sistematică 2003

Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare", Vaslui CHIRIAC Gelu - Laurenţiu
Institutul de Arheologie, Iaşi ASĂVOAIE Costică
Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ JOSANU Vitalie
Universitatea "Valahia", Târgovişte MATEI Mircea
Muzeul Judeţean de Istorie Teleorman - Alexandria PREDOI Veronica
3. cercetare sistematică 2002

Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare", Vaslui CHIRIAC Laurenţiu
Muzeul Orăşenesc Târgu Neamţ JOSANU Vitalie
Universitatea "Valahia", Târgovişte MATEI Mircea D.
Muzeul Judeţean Teleorman PREDOI Veronica
Institutul Naţional al Monumentelor Istorice SION Gheorghe
Institutul de Arheologie, Iaşi ASĂVOAIE Costică
4. cercetare sistematică 2001

Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare", Vaslui CHIRIAC Gelu - Laurenţiu
Institutul de Arheologie, Iaşi ASĂVOAIE Costică
Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ JOSANU Vitalie
Universitatea "Valahia", Târgovişte MATEI Mircea
Muzeul Judeţean Teleorman PREDOI Veronica
Centrul de Proiectare pentru Patrimoniul Cultural Naţional, Bucureşti SION Gheorghe
5. cercetare sistematică 2001

Centrul de Proiectare pentru Patrimoniul Cultural Naţional, Bucureşti SION Gheorghe
Institului de Arheologie Iaşi ASĂVOAIE Costică
Universitatea Târgovişte MATEI Mircea D.
Muzeul Județean "Ștefan cel Mare" Vaslui CHIRIAC Laurenţiu
Muzeul Județean Teleorman PREDOI Veronica
Muzeul Târgu Neamţ JOSANU Vitalie
6. cercetare sistematică 2000

* SION Gheorghe
Muzeul Județean Vaslui CHIRIAC Gelu - Laurenţiu
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi ASĂVOAIE Costică
Universitatea Târgovişte MATEI Mircea
Muzeul Județean Teleorman PREDOI Veronica
7. cercetare sistematică 1992-1994

Institutul de Arheologie București ANDRONIC Alexandru
Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui MARIN Tamila Elena
8. cercetări sistematice și de salvare 1976-1988

Institutul de Arheologie București ANDRONIC Alexandru
BANU Florentina
Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui POPESCU Rica
BAUMAN Ionel
ALAIBA MAXIM Ruxandra
TAMILA Marin
9. cercetare sistematică 1958-1959

Institutul de Arheologie București ANDRONIC Alexandru
BANU Florentina
Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui POPESCU Rica
BAUMAN Ionel
ALAIBA-MAXIM Ruxandra
MARIN Tamila Elena

Bibliografie
1. Andronic, Alexandru, Consideraţii privind geneza oraşelor medievale din Moldova în lumina urbanizării oraşului Vaslui, Historia Urbana, 1, 2, Bucureşti, 1994, p. 19-22 [Publicaţie]
2. Andronic, Alexandru, Mărturii arheologice şi istorice, Cronica Vasluiului, Publirom, Iaşi, 1999, p. 43-94 [Publicaţie]
3. Andronic, Alexandru, Biserica "Sf. Ioan Botezătorul", Cronica Vasluiului, p. 95 - 134 [Publicaţie]
4. Asăvoaie, Constantin, Vaslui - Curţile Domneşti, 2002 [Fişă tehnică] (sursa fişei de sit)
5. Asăvoaie, Constantin, Curţile Domneşti - Vaslui, 2001 [Fişă tehnică] (sursa fişei de sit)
6. Asăvoaie, Constantin, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2001, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2002, p.323 - 328, nr. 234, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=139 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
7. Asăvoaie, Constantin, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2000, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2001, 262-264, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=1155 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
8. Asăvoaie, Constantin, 2003 [Fişă tehnică] (sursa fişei de sit)
9. Asăvoaie, Constantin, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2002, CIMEC - Institutul de Memorie Culturala, Bucureşti, 2003, p. 333-335, nr. 212, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=2127 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
10. Asăvoaie, Constantin, Curţile Domneşti- Vaslui, 2004 [Fişă tehnică] (sursa fişei de sit)
11. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. III, București, 2004, p. 2357, poz. 2 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
12. Andronic, Alexandru, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 1983 - 1992, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 1993, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=848 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
13. Andronic, Alexandru, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 1994, CIMECInstitutul de Memorie Culturală, București, 1995, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=139 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
14. Asăvoaie, Constantin, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2003, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 2004, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=2382 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
15. Asăvoaie, Constantin, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2004, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 2005, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3263 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
16. Chiriac, Gelu-Laurențiu, Studiu istoric și arheologic de fundamentare a documentației de urbanism pentru reactualizare PUG, Municipiul Vaslui, județul Vaslui, Vaslui, 2023, 25-43; 150-157 [Studiu istoric PUG] (sursa fişei de sit)
 
Fotografii sit

Scroll