Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   151914.11
Nume   Situl arheologic de la Videle - VID 009
Județ   Teleorman
Unitate administrativă   Oraş Videle
Localitate   Videle
Punct   VID 009
Reper   Aşezarea se află pe malul stâng al Milcovăţului, la cca. 630 m vest de podul de peste Milcovăţ de pe DC 13 (la intrarea în satul Coşoaia), 980 m sud-vest de colţul de sud al pădurii Zăvestreni şi 1,7 km nord-vest de biserica din Coşoaia.
Reper hidrografic - nume   Milcovăţ
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   deal
Utilizare teren   agricultură
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Suprafața sitului   500x125 m
Regim de proprietate   privat
Data ultimei modificări a fişei   17.02.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Hallstatt neprecizată      
aşezare  La Tène târziu (sec. II-III p. Chr.) Chilia - Militari  

A fost descoperită ceramică lucrată la roată cu următoarele forme: castroane din pastă gri, arsă reducător, cu fund inelar mai mult sau mai puţin pronunţat, cu buza rotunjită, uneori lăţită şi evazată, un castron bitronconic cu buza lăţită, decorat prim lustruire cu linii paralele, dispuse în reţea, oale-borcan cu buza rotunjită sau unghiulară, uşor evazată, vase cu două torţi, fragmente ceramice de import – fragmente de amforă, probabil şi de la alte tipuri de vase (forme incerte), unele angobate cu angobe de nuanţe diverse (brun, maroniu-roşcat, roşu-cărămiziu, alb-crem, alb-gălbui); ceramică lucrată la mână – vase de provizii, cu buza evazată, rotunjită sau teşită, unele decorate cu brâu alveolat. Alte materiale: fragmente masive de vatră, fragment de fusaiolă, fragment de cute şi de zdrobitor-frecător de gresie, percutor de cuarţit, fragmente dintr-o piatră de ascuţi, din şist verde, un ascuţitor din cărămidă, aşchii, fragment de lamă şi răzuitor din silex, zgură metalică feroasă, un fragment dintr-un ciocan de fierărie, un fragment de lamă de cuţit de fier.

 
aşezare  Epoca medievală (sec. VIII-X p. Chr.) Dridu      
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. evaluare de teren 2016

Muzeul Județean Teleorman MIREA Pavel
TORCICĂ Ion

Bibliografie
1. Mirea, Pavel; Torcică, Ion; Olaru, Claudiu, Studiu arheologic și istoric aferent P.U.G. - ului orașului Videle, județul Teleorman, Alexandria, 2016 [Studiu istoric pug] (sursa fişei de sit)
2. Mirea, Pavel; Torcică, Ion, Repertoriul siturilor arheologice şi al descoperirilor izolate de pe teritoriul orașului Videle, 2022, 6 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll