Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   54671.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   CS-I-s-B-10895
Nume   Castrul roman de la Voislova - Gara CFR (Pons Augusti)
Județ   Caraş-Severin
Unitate administrativă   Zăvoi
Localitate   Voislova
Punct   Gara CFR
Reper   Situl se află pe valea Bistrei, pe o terasă joasă, abruptă, la sud de drumul naţional, la cca 100 m sud-est de clădirea gării Voislova de pe fosta linie de cale ferată Caransebeş - Bouţari.
Reper hidrografic - nume   Bistra
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   deal
Utilizare teren   păşune
Categorie   locuire
Tip   aşezare militară
Descriere   În perioada romană, castrul era situat de-a lungul drumului imperial care venea dinspre Tibiscum şi se îndrepta spre capitala provinciei, Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Fortificaţia a fost amplasată strategic în apropierea trecătoarei înguste Poarta de Fier a Transilvaniei, care permitea accesul în capitala provinciei şi în interiorul teritoriului provincial.
Observații   Identificarea castrului cu Pons Augusti se bazează exclusiv pe Tabula Peutingeriana (Segm. VII, 5), o copie medievală a unei hărţi a drumurilor romane. Singurul argument este amplasarea de-a lungul drumului imperial, chiar dacă distanţele până la următoarele opriri identificate nu se potrivesc. Această identificare este încă foarte discutabilă.
Riscuri antropice   Afectare parţială: 3 / 15.04.2020
Data ultimei modificări a fişei   02.03.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Castru  Epoca romană (Secolele al II-lea - al III-lea) romană  

În castru nu s-au realizat săpături arheologice, astfel că descrierea sa se bazează exclusiv pe observaţii la faţa locului. În 1943, în această locaţie a fost descrisă o mică fortificaţie din piatră construită din pietricele şi mortar (36 × 47 m). S-a menţionat şi un val de pământ de dimensiuni similare ataşat fortificaţiei dinspre vest. În 2018, s-a confirmat o dimensiune ceva mai mare (67 × 84 m). Materiale de construcţie ceramice romane şi alte descoperiri arheologice au fost descoperite din abundenţă pe amplasament, unele dintre ele atestând o prezenţă în secolul al III-lea d.Hr., în contrast cu cetatea din apropiere de la Zăvoi. Cea mai importantă descoperire a fost un altar dedicat lui Marte, astăzi pierdut, amenajat de C. Iulius Gallus, unul dintre guvernatorii Daciei.

CS-I-m-B-10895.01 
Movilă  Necunoscută    

Lângă staţia de cale ferată, a fost semnalată o movilă de pământ care ar fi fost cercetată arheologic de către R. Petrovszky.

 

Bibliografie
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (sursa fişei de sit)
2. Luca, Sabin Adrian, Repertoriul arheologic al judeţului Caraş Severin, Economică, Bucureşti, 2004, 143 [Repertoriu] (sursa fişei de sit)
3. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis /16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/ 2004, vol., București, 2004, poz. 292-294, p. 771 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
4. Marcu, Felix, Limes. Frontierele Imperiului Roman în România, 2020 [Baze de date]
5. Voislova - Gara CFR, „LIMES. Frontiers of the Roman Empire - Dacia”. Components parts, vol 1 (Nomination for inscription on the World Heritage List), 2023 [Fişă de sit]
6. Bugilan, Ioan; Medeleț, Florin, Contribuţii la problema şi la repertoriului movilelor de pamânt din Banat, Banatica, 9, Reşiţa, 1987, 180, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=5943-contributii-la-problema-si-la-repertoriului-movilelor-de-pamint-din-banat--banatica--9-1987 [Publicaţie]
 
 
Scroll