Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României
Cod RAN   139713.74
Nume   Situl arheologic de la Zalău - Sub Fizeşan
Județ   Sălaj
Unitate administrativă   Municipiul Zalău
Localitate   Zalău
Punct   Sub Fizeşan
Punct alte denumiri   zona Valea Miţii „Sub Fizeşan”
Reper   Situl arheologic din punctul ”Sub Fizeşan” este amplasat pe malul drept al văii Miţii, în zona joasă a luncii, însă pe un teren uşor mai înălţat la baza terasei, între cartierul valea Miţii şi Aghireş, la cca. 300 m de situl din locul numit ”Tăneiul lui Bikfalvi” şi la 200 m de cele două case izolate de restul aşezării, în apropiere de situl „Tăneiul lui Winkler”.
Reper hidrografic - nume   Valea Miţii
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   luncă
Utilizare teren   locuire
Categorie   descoperire izolată
Tip   artefact
Descriere   Acest sit a fost identificat în anul 2004 în contextul cercetărilor arheologice de suprafaţă care au precedat proiectul de amenajare a primului tronson al şoselei de centură a oraşului Zalău, dintre intrarea în oraş dinspre Satu Mare şi localitatea Aghireş. Cercetarea preventivă din anul 2021 reprezintă prima cercetare realizată în punctul ”Sub Fizeşan”. Cercetările întreprinse aici nu au adus indicii clare ale existenţei unui sit arheologic. Nu apare un strat de cultură şi nici alte materiale arheologice în afara unei grupări de fragmente ceremice ce provin, se pare, de la un singur recipient atribuit culturii Coţofeni.
Data descoperirii   2004
Suprafața sitului   600 m2
Data ultimei modificări a fişei   19.06.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
fragment ceramic  Eneolitic târziu Coţofeni  

În timpul cercetărilor preventive a fost descoperită o grupare de fragmente ceramice provenind de la un vas atribuit culturii Coţofeni.

Descoperirea aparţinând culturii Coţofeni din zona Valea Miţii se alătură celor anterior cunoscute. Cele mai apropiate descoperiri sunt cele apărute în punctul „Tăneiul lui Winkler”. Din păcate, în toate cazurile este vorba despre descoperiri fără un context foarte clar sau despre materiale puţine provenite din stratul de depuneri arheologice.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2021

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău BEJINARIU Ioan
COCIȘ Horațiu

Bibliografie
1. Bejinariu, Ioan, 173. Zalău | Comuna: Municipiul Zalău | Judeţ: Sălaj | Punct: zona Valea Miții "Sub Fizeșan" | Anul: 2021, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2021, 2022 [Publicaţie]
 
 
Scroll