Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   139713.23
Nume   Situl arheologic de la Zalău - Valea Miţii
Județ   Sălaj
Unitate administrativă   Municipiul Zalău
Localitate   Zalău
Punct   Valea Miţii
Punct alte denumiri   Şcoala Veche
Reper   Situl de la Zalău „Şcoala Veche din Valea Miţei” (Valea Miţei - fost cătun, actualmente cartier al municipiului) este amplasat pe terasa stângă a văii Miţii, la intrarea în cartier.
Reper hidrografic - nume   Valea Miţii
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   terasă
Utilizare teren   păşune
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   În zona fostului cătun Valea Miţii, în zona şcolii vechi, cu ocazia cercetărilor arheologice de salvare efectuate în zona CET-ului, pe malul stâng al pârâului „Valea Miţii”, au fost descoperite fragmente ceramice din neolitic. Cu ocazia perieghezelor efectuate pentru şoseaua de centură a Zalăului, în această zonă se constată apariţia materialului ceramic la suprafaţă, zona apărând puternic erodată. Situl arheologic este amplasat pe o terasă mai înaltă, relativ dreaptă, a Văii Miţei. În anul 2008, în acest punct, au fost efectuate cercetări arheologice preventive pentru Şoseua Ocolitoare a municipiului Zalău, fiind identificat cu această ocazie un nou sit, de acestă dată aparţinând evului mediu timpuriu (secolele X-XI p. Chr.). În aceste condiţii se constată că situl medieval se întinde pe panta înaltă a terasei, în zona Şoselei de centură, iar zona cu descoperiri neolitice se circumscrie zonei din jurul actualelor fântâni.
Data ultimei modificări a fişei   19.06.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Epoca medievală timpurie (secolele al X-lea - al XI-lea p. Chr.)        
Aşezare  Neolitic mijlociu (mileniile al VI-lea - al V-lea a. Chr.) Pişcolt  

În anul 1978, odată cu îndreptarea malurilor pârâului Valea Miţei, Al. V. Matei a recoltat câteva fragmente ceramice, dintre care unele prezintă urme de pictură tipică grupului Pişcolt.

 

Bibliografie
1. Băcueţ Crişan, Sanda, Cronica Cercetărilor Arheologice din România, Campania 2008 - VALACHICA XXI-XXII, CIMEC - Institutul de Memorie Culturală și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, București, 2009, https://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4202&d=Zalau-Salaj-Valea-Mitei--Scoala-Veche-2008 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Sabin, Luca Adrian; Gudea, Nicolae, Repertoriul arheologic al județului Sălaj, Bibliotheca Brukenthal, XLV, Muzeul Național Brukenthal, Sibiu, 2010, 124 [Repertoriu]
3. Muscă, Elena; Matei, V. Alexandru; Bejinariu, Ioan; Băcueț-Crișan, Dan; Băcueț-Crișan, Sanda, Actualizare Pug Municipiul Zalău, Studiu istoric, 2006-2009, 27 [Studiu istoric] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll