Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   11049.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   AR-II-m-B-00661
Nume   Cuptorul de redus minereul de fier de epocă modernă de la Zimbru - Jumelţ
Județ   Arad
Unitate administrativă   Gurahonţ
Localitate   Zimbru
Punct   Jumelţ
Reper   Situl se află amplasat la nordul localităţii Zimbru, pe valea Răului, la 1,3 km de sat, lângă cabana forestieră.
Forma de relief   deal
Utilizare teren   pădure
Categorie   instalaţie
Tip   cuptor
Descriere   Actualul monument istoric a fost construit din piatră la exterior, interiorul fiind ridicat din cărămidă. Baza construită din blocuri fasonate are formă rectangulară, iar partea superioară este prevăzută cu un coş tronconic. În privinţa dispunerii în teritoriu al monumentului au fost obţinute unele date prin studierea modelului digital al elevaţiei realizate în anul 2022. Se poate lesne observa că acesta a fost construit în triunghiul format prin confluenţa a două văi active, fiind dispus la baza dealului denumit Kapatu, aşa cum este el denumit pe ridicarea topografică franciscană. De asemenea se află pe partea stângă a drumului ce leagă satele Zimbru şi Brusturescu. Terenul este uşor mai ridicat faţă de zona imediată. La aprox. 30 m sud de cuptor se află dispusă o ridicătură cu diamentru de aprox. 20 x 14 m, care se evidenţiază atât pe scanările mai sus amintite, cât şi cu ochiul liber.
Observații   În privinţa furnalului denumit Jumelţ nu se cunosc, până în prezent, date istorice prea numeroase. Denumirea Jumelţ reprezintă o coruptelă a termenului german Schmelze, care înseamnă a topi (Schmelzwerke = topitorie). Probabil acest cuptor a fost ridicat pe la mijlocul secolului al 19-lea.
Data ultimei modificări a fişei   29.08.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Cuptor  Epoca modernă        
Clădire  Epoca modernă    

După îndepărtarea solului vegetal, în secţiunea S1 au fost identificate urmele clare ale unei clădiri. În zona centrală şi vestică a secţiunii a fost identificată o aglomerare formată dintr-o lespede mare din piatră prelucrată prin fasonare, alte pietre dispuse aproximativ pe aliniametul nord-sud, lut galben, bucăţi de cărămidă şi resturi de arsură. În exteriorul clădirii au fost conturate urme evidente de arsură: cărbune, cenuşă, pietre şi cărămizi arse. În dărâmătura exterioară au fost identificate bucăţi de ţiglă de tip solzi de peşte, iar în interiorul clădirii câteva fragmente ceramice moderne şi cuie din fier. Totodată în interiorul clădirii a fost identificat un strat consistent de zgură de fier. În colţul vestic al secţiunii s-a evidenţiat o parte a unui zid despărţitor, indiciu concludent al faptului că această clădire a fost compartimentată.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. diagnoză 2022

Complexul Muzeal Arad SAVA Victor
CIREAP Ioan Cristian
PREDA Daniel
Muzeul Național al Banatului - Timișoara ARDELEAN Adrian
SĂRĂȘAN Adriana

Bibliografie
1. Sava, Victor, 158. Zimbru | Comuna: Gurahonț | Judeţ: Arad | Punct: Jumelț | Anul: 2022, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2022, 2023 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll