Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   60892.14
Name   Basilica extra muros de la Adamclisi (Tropaeum Traiani) - Poarta de Vest
County   Constanţa
Commune   Adamclisi
City/Town/Village   Adamclisi
Address   Cetate
Place   Poarta de Vest
Landmark   Basilica extra muros este localizată la circa 50 m V de poarta de vest.
Hydrographic landmark - name   Urluia
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   platou
Land utility   păşune
Site Class   structură de cult
Site Type   edificiu religios
State of preservation   precară / 19.11.2009
Ownership   public
Last record update   09.01.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Basilica paleocreştină  Epoca romano-bizantină (sec. IV-VI p. Chr.) romano-bizantina  

Basilica se află la vest de poarta de vest a cetăţii. În zonă fuseseră identificate mai multe morminte de inhumaţie datate în sec. III p. Chr., care faceau parte dintr-o necropola a cetăţii din acea epocă. În anul 1975, cu ocazia introducerii în sistemul de irigaţii a unei conducte orientate nord-sud, care traversa zona, au aparut urme ale unei construcţii monumentale. Cercetarea basilicii a început în anul 1980, cotinuând cu întreruperi până în anul 1997. La finalul săpăturilor arheologice, din acest sector, a fost scoasă la suprafaţă o basilica trinavata orientata est-vest, denumită şi„ basilica F”. Navelor laterale de la nord si de la sud le sunt alipite câte o încapere dereptunghiulară spre capătul estic al acestora, care au rolul de diaconicon si respectiv, prothesis. Nava centrala dinspre est este prevazută cu absidă semicirculară, al carei zid are cea mai mare grosime din toata zidaria basilicii; lăţimea zidului este de 1,10 m. Lungimea basilicii este de 20 m iar lăţimea celor trei nave este de 16,5 m. În zona de est a construcţiei, unde au fost adosate cele doua încăperi, basilica are lăţimea de 25 m. Starea de conservare a monumentului la data descoperirii era precară, în sensul că în cea mai mare parte zidurile fusesera demantelate, iar în unele locuri a fost afectata şi fundaţia care pornea de la – 1,80 m.
Absida basilicii este delimitată de naos de un zid gros de 0,50 m, care se mai pastrează pe o lungime de 2,40 m. Zidul porneste de la limita dinspre est a zidului de nord al navei centrale, loc marcat de un mic contrafort cu dimensiunile de 0,70 m lungime si 0,35 m lăţime. Zidul absidei se leagă organic cu zidul navei centrale, deci aceste ziduri şi absida aparţin aceleiaşi faze de construcţie a basilicii. Este de mentionat că fundaţia absidei este mai adâncă cu 0,30 m decât fundaţiile zidurilor navei centrale. Pe marginea nordică a secţiunii din exteriorul absidei au apărut urmele unei gropi de var din prima faza a basilicii. Nivelul de construcţie al absidei se afla la – 0,45 m de nivelul actual, fiind vizibile urmele unei demolări moderne.

 

Bibliography
1. Papuc, Gheorghe, Basilica extra muros de la Tropaeum Traiani, Sectorul "Poarta de Vest", Pontica, 51, 2018, 241-249, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=82874-basilica-extra-muros-de-la-tropaeum-traiani-sectorul-poarta-de-vest-extra-muros-basilica-from-tropaeum-traiani-western-gate-sector--pontica--li-2018 [Publicaţie] (site record source)
 
 
Scroll