Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   55696.06
Name   Mormântul princiar germanic de la Apahida - În spatele şcolii
County   Cluj
Commune   Apahida
City/Town/Village   Apahida
Place   În spatele şcolii
Place, other names   S-E de cimitirul comunal
Landmark   Localizarea exactă a descoperirii este dificilă, însă este vorba probabil de zona garajelor de la sud de actualul parc din spatele şcolii.
Land utility   locuire
Site Class   descoperire funerară
Site Type   mormânt princiar
Description   În anul 1889 a fost descoperit pe o stradă laterală a satului, într-o groapă de
pietriş, lângă cimitirul comunal, un mormânt de înhumaţie cu un inventar extrem de bogat. G. Finály susţine, de asemenea, că inventarul a fost descoperit la margine de SE a cimitirului, concluzionând că mormântul nu era in situ. Autorul cercetase zona, neidentificând nimic pe o rază de 10-20 m, inventarul fiind descoperit în pietriş, fiind probabil adus de la 200-250 m dinspre est.
Notes   De-a lungul unui secol, în 1889, 1968 şi 1978, au fost descoperite întâmplător în Apahida trei morminte princiare, cu inventar bogat, atribuite gepizilor, considerate ca fiind parte a unei necropole distruse în mare parte de aşezarea actuală. Cercetări arheologice din 2016 au relevat că avem de-a face cu înmormântări izolate si nu cu o necropolă gepidică plană extinsă.
Date of discovery   1889
Last record update   24.09.2020
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
mormânt de înhumaţie  Epoca migraţiilor (doua jumătate a sec. V p.Chr.)    

Inventarul constă dintr-o fibulă cu capetele de ceapă de tip târziu, două catarame cu încrustaţii de almandine, o brăţară masivă cu capete îngroşate, un inel cu o cruce şi cu inscripţia Omharus, un al alt inel cu o cruce şi monogramă, iar altul cu patru cruci incizate, şase pandantive prismatice de are atârnă cinci lănţişoare împletite, o piesă de podoabă triunghiulară cu încrustaţii, diferite foi de aur aplicate probabil pe îmbrăcăminte, două căni de argint ai căror pereţi cunt decoraţi cu scene bachice şi ornamente vegetale, două pandantive de argint, o cataramă şi un inel de bronz.

 

Bibliography
1. Marcu, Felix; Cupcea, George, Studiu istoric - comuna Apahida, 2010, 15 [PUG]
2. Crişan, I. H.; Bărbulescu, M.; Chirilă, E.; Vasiliev, V., Winkler, I, Repertoriul arheologic al județului Cluj, Muzeul de Istorie al Transilvaniei, Biblioteca Musei Napocensis, V, Cluj- Napoca, 1992, 33 [Publicaţie]
 
 
Scroll