Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   157111.03
Name   Valul de pământ de la Birda - Valul roman III
County   Timiş
Commune   Birda
City/Town/Village   Birda
Place   Valul roman III
Landmark   Fortificaţia liniară de pământ traversează teritoriul administrativ al comunei de la nord la sud, prin jumătatea sa estică, pe la cca 550 m est de localitatea Birda.
Hydrographic landmark - name   Birdeanca; Bârzava
Hydrographic landmark - type   pârâu; râu
Geomorphology   câmpie
Land utility   agricultură; păşune
Site Class   locuire
Site Type   sistem defensiv
Notes   Structura este parte a unui ansamblu reprezentând cea mai estică fortificaţie liniară care traversează întreg Banatul de la nord la sud, fiind identificată sub denumirea generică de „Valul roman III”. Această structură poate fi surprinsă pe teritoriul României între localităţile Jamu Mare (jud. Timiş) şi Neudorf (jud. Arad) însumând 108,6 km.
Valul III este cercetat invaziv din câte cunoaştem până astăzi, în zona Remetea Mare, printr-o săpătură preventivă a cărei rezultate ştiinţifice au fost publicate de către Dorel Micle şi colaboratorii în anul 2016 şi, mai recent, în zona Moşniţa-Bucovăţ, rezultate rămase inedite.
Last record update   01.04.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Val de pământ  Postromană (secolele II-V p. Chr.)        

Bibliography
1. Floca, Cristian, Studiu de fundamentare privind identificarea și delimitarea zonelor cu patrimoniu arheologic, precum și a zonelor de protecție din cadrul perimetrelor încadrate planului urbanistic general al comunei Chevereșu Mare, județul Timiș, 2024 [Studiu istoric] (site record source)
 
 
Scroll