Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   51029.02
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   CS-I-s-B-10807
Name   Biserica medievală din Caransebeş
County   Caraş-Severin
Commune   Municipiul Caransebeş
City/Town/Village   Caransebeş
Address   str. Revoluţiei
Landmark   Biserica este poziţionată în centrul urban, la 200 m faţă de biserica catolică.
Hydrographic landmark - name   Sebeş
Hydrographic landmark - type   râu
Site Class   structură de cult
Site Type   edificiu religios
Last record update   23.02.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică de tip romanic-tip sală  Epoca medievală (sec. XIII) neprecizată  

Biserica a fost construită în două etape, începând cu secolul XIII, când au fost construite fundaţiile şi cele două contraforturi de pe latura vestică, precum şi etapa a doua, la sfârşitul secolului al XIII-lea, perioadă în care au fost construite câte patru contraforturi pe laturile de sud şi nord. Lăcaşul de cult a fost construit din zidărie de piatră de râu cu mortar de var, precum şi piese romane din marmură, cărămizi, ţigle şi alte elemente ce au provenit de la construcţiile antice din apropiere. În zidurile bisericii au fost descoperite elemente precum jumătatea unui fronton roman de marmură albă, aflat în elevaţia nordică a bisericii, un basorelief ce reprezintă lupta lui Hercule cu porcul mistreţ de pe muntele Erimant din Arcadia. În altar se află un fragment de marmură alba, cu inscripţie onorifică, realizata de un grec, decurion sau augustal al Coloniei Ulpia Traiana Sarmizegetusa, din sec. al II-lea e.n.
Biserica are ziduri groase de 1-1.10m, este un lacaş de tip sală, compus dintr-o navă mare de aproximativ 125m². Altarul este orientat spre est, în stilul tradiţiei paleocreştine, intrarea principală fiind în mijlocul laturii vestice, având şi o intrare secundară pe latura sudică. Biserica are 20 de fragmente de nervuri cioplite în piatră şi o cheie de boltă. Posibil ca în partea de nord a navei să fi fost ridicat un turn clopotniţă pe o bază pătrată sau dreptunghiulară. În partea vestică a navei au fost descoperite 11 cripte, precum şi o criptă în absida altarului.
Au fost realizate lucrări de protecţie a ruinelor prin ridicarea zidurilor fundaţiilor cu 0.6m.
Biserica a fost construită în mijlocul unui cimitir, posibil pe locul unei biserici mai vechi, din lemn, şi aceasta construită peste o parte dintr-un monument roman.

CS-I-s-B-10807.01 
criptă        Cripte în partea de vest a navei sub pardoseala bisericii. Iniţial a avut trei cripte construite din cărămidă, la care s-au adăugat patru cripte din cărămida şi piatră fasonată, aduse de la alte construcţii.  
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 2017

Cercetare arheologică preventivă a fost efectuată în partea de sud-est a bisericii medievale, pe o suprafață de 300 mp. Cu acest prilej am constatat că în partea de sud – est a biserici, în exteriorul ei se află un număr de 12 stâlpi din ciment cu fier beton, dispuși pe trei rânduri la o distanță de 1,50 m. unul de celălalt.

* OȚA Silviu Ioan
* NEGREI Dimitrie Pavel
* LEONTI Iulian
* ARDEȚ Adrian
MNIR * *
MJERG Caransebeș * *

Bibliography
1. Ţeicu, Dumitru, Cercetări de arheologie medievală la Berzovia, Banatica, 10, 1990, 279-280 [Publicaţie]
2. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (site record source)
3. Luca, Sabin Adrian, Repertoriul arheologic al judeţului Caraş Severin, Economică, 2004, 46 [Repertoriu] (site record source)
4. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis /16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/ 2004, vol. I, București, 2004, poz. 91, p. 756 [Ordin MCC] (site record source)
5. Ardeţ, Adrian, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 1983-1992, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 1993, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=667 [Publicaţie] (site record source)
6. Petru Bona, Biserica medievală din Caransebeș, Caransebeș, 1993, https://biblioteca-digitala.ro/?tip-publicatie=periodic&volum=6207-biserica-medievala-din-caransebes--1993 (site record source)
7. Dumitru Țeicu, "O discuție pe marginea inventarului funerar de la biserica medievală de la Caransebeş", Studii Istorice, Mitron, Timișoara, 2003
8. Lazarovici, Gheorghe et alii, Caransebeş | Judeţ: Caraş-Severin | Punct: Câmpul lui Poşta, Poligon militar | Anul: 2004, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2004, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2005, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3088&d=Caransebes-Caras-Severin-Campul-lui-Posta-Poligon-militar-2004 [Publicaţie]
9. Oța, Silviu et all, Caransebeş | Judeţ: Caraş-Severin | Punct: Biserica Medievală | Anul: 2017, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2017, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2018, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5930&d=Caransebes-Caras-Severin-Biserica-Medievala-2017 [Publicaţie]
 
Site Photos

Scroll