Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   163155.03
Name   Cuptorul de ars ceramică de la Chiţcani - Dealul Morii
County   Vaslui
Commune   Costeşti
City/Town/Village   Chiţcani
Place   Dealul Morii
Landmark   Cuptorul se află la aproximativ 860 m sud de marginea satului Chiţcani, comuna Costeşti, pe valea pârâului Chiţcani, pe partea vestică a Dealului Morii, pantă ce coboară lin în valea pârâului.
Hydrographic landmark - name   Valea Chiţcani
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   luncă
Land utility   agricultură
Site Class   instalaţie
Site Type   cuptor
Description   Din cuptor se păstrează integral grătarul şi bolta, cu înălţimea cuprinsă între 5 cm în jumătatea sudică şi 25 cm în partea nordică.
Discoverer   Luculeasca Ioan
Date of discovery   2022
State of preservation   grav afectat / 02.09.2022
Natural hazards   Incendii: 4 / 02.09.2022
Human risk   Demolare: 4 / 02.09.2022; Vandalism: 4 / 02.09.2022; Agricultură intensivă: 5 / 02.09.2022
Ownership   privat
Last record update   02.09.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
cuptor pentru ceramică  Epoca migraţiilor (sec. IV p. Chr.) Sântana de Mureş - Cerneachov  

În plan, cuptorul are formă circulară cu dimensiunile, luate la interior, de 120 cm, pe axul est-vest, şi 130 cm pe axul nord-sud. În acest moment nu se pot formula concluzii legate de orientarea cuptorului, deoarece galeria de alimentare şi camera fochistului nu au fost dezvelite.
Bolta cuptorului se păstrează în elevaţie pe întreaga circumferinţă a cuptorului, înălţimea fiind cuprinsă între 5 cm, în jumătatea sudicăp, şi 25 cm în jumătatea nordică. Peretele este puternic ars, de culoare cenuşie, realizat din lut cu paie tocate în compoziţie, şi are o grosime de 4-5 cm. La exteriorul peretelui pământul are urme de ardere, fiind de culoare cărămizie, pe o adâncime de 6-12 cm.
Grătarul cuptorului este perforat şi se păstrează integral, într-o stare bună de conservare. Acesta este realizat din lut, fiind vizibile un număr de 18 găuri cu diametrul cuprins între 6 şi 7 cm. În jumătatea nordică, grătarul a fost curăţat mai bine de pământ astfel că ele sunt mai vizibile. În jumătatea sudică grătarul este lăsat, posibil ca urmare a prăbuşirii tunelului de alimentare.
În pământul de umplutură din camera vaselor se găsea o cantitate relativ mare de fragmente ceramice, de la cel puţin 13 vase, de diferite forme ceramice. Ceramica descoperită este de dou categorii: fină, de culoare cenuşie, lucrată exclusiv la roată, şi ceramica zgrunţuroasa, cenuşie, lucrată exclusiv la roată.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2022

Muzeul Județean "Ștefan cel Mare" Vaslui LAZANU Ciprian Cătălin

Bibliography
1. Lazanu, Ciprian-Cătălin, 2022 [Fişă de sit] (site record source)
2. Lazanu, Ciprian-Cătălin, Raport preliminar Chițcani-Dealul Morii, com. Costeștim jud. Vaslui, 2022 [Raport] (site record source)
 
 
Scroll