Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   16481.11
Name   Tezaurul monetar de la Dragoslavele - Piatra Caselor
County   Argeş
Commune   Dragoslavele
City/Town/Village   Dragoslavele
Place   Piatra Caselor
Landmark   Descoperirea s-a realizat în poalele muntelui Piatra Caselor, în partea de sud-est a acestuia, la nord de sat.
Hydrographic landmark - name   Valea Caselor
Hydrographic landmark - type   pârâu
Land utility   păşune, locuire, altele
Site Class   descoperire izolată
Site Type   tezaur
Description   Tezaurul de la Dragoslavele a fost descoperit în anul 1974 la poalele muntelui „Piatra Caselor”, situat în partea de nord-est a localităţii, de către doi tineri, şi predat Muzeului Municipal Câmpulung. După cum ne arată harta Specht, satul Dragoslavele se afla la intersecţia drumului care ducea către Transilvania prin Rucăr cu un drum care ducea spre un alt punct de intrare în Transilvania numit „Svint Illy” (Sfântul Ilie).
Notes   Tezaurul este menţionat în literatura de specialitate ca fiind descoperit în partea de nord-est a satului „în imediata apropiere a şoselei Câmpulung-Braşov”. Cel mai probabil, o greşeală, şoseaua Câmpulung-Braşov se află în partea de nord-vest a satului.
Date of discovery   1974
State of preservation   medie / 10.04.2024
Natural hazards   Cutremur: 2 / 10.04.2024; Exces de apă în sol: 2 / 10.04.2024; Exces de salinitate în sol: 1 / 10.04.2024; Exces de aciditate în sol: 1 / 10.04.2024; Alunecări de teren: 2 / 10.04.2024
Human risk   Demolare: 1 / 10.04.2024
Ownership   privat
Last record update   16.12.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Tezaur monetar  Epoca medievală (Sec. XV -XVII)    

Tezaurul se compune din 34 de monede. Componenţa tezaurului este una normală, specifică acumulărilor monetare încheiate în primele decenii ale secolului al XVII-lea cu monedă maghiară şi poloneză. Ca emitenţi ai monedelor poloneze îi avem pe Sigismund I Stary, Ştefan Báthori (ca rege al Poloniei între 1575 – 1586), Sigismund al III-lea Vasa, iar ca emitenţi ai monedelor maghiare îi avem pe Matia Corvin, Maximilian al II-lea şi Rudolf al II-lea în postura de împăraţi ai Ungariei.
Cea mai mare parte a monedelor a fost acumulată în deceniile opt şi nouă ale secolului al XVI-lea, doar trei monede din componenţa acestui tezaur, emisiuni ale lui Sigismund Vasa, au fost bătute în anii 1600-1601. Deşi ascunderea sa nu poate fi concret legată de desfăşurarea unui eveniment anume, putem presupune că perioada tulbure din ultimii ani de domnie a lui Mihai Viteazu şi din anii următori ai morţii sale a dus la ascunderea unui număr mare de tezaure recuperate ulterior de către posesori.
Tezaurul de la Dragoslavele se înscrie în tipologia depozitelor monetare alcătuite din nominale mici şi medii de la sfârşitul domniei lui Mihai Viteazul, precum cele de la Cuza Vodă, jud Călăraşi, Izvoru, jud Argeş, Stăneşti, jud. Giurgiu, şi Giurgiu, jud. Giurgiu, toate încheiate cu monedă emisă în anii 1600-1601.
În această acumulare monetară, Matia Corvin este reprezentat de o singură monedă, lucru deloc atipic. Datorită titlului ridicat de argint din compoziţie, denarii emişi în timpul regelui maghiar au avut o circulaţie îndelungată, ei fiind întâlniţi în tezaure alături de monede poloneze, alte tipuri de denari maghiari şi monede otomane.
Cei 21 tripligroşi polonezi sunt emişi în monetăriile Cracovia (17 exemplare), Riga (2 exemplare), Lublin (1 exemplar), iar ca magistraţi monetari sau patroni ai monetăriilor întâlnim pe Ioan Chlebowicz, Ioan Dulsky, Valentin Iahus, Stanislaw Cikowski, Herman Rudiger, Herman Rytkier şi în cea mai mare parte pe Johann Firlej Lewarth.
În principiu, tezaurul de la Dragoslavele reprezintă o acumulare clasică specifică sfârşitului de secol al XVI-lea şi începutul secolului al XVII-lea în care predomină moneda poloneză (tripligroşi) emisă în timpul lui Sigismund al III-lea Vasa, urmată de moneda maghiară la care se adaugă monede poloneze şi lituaniene mai vechi bătute înaintea consfinţirii Uniunii polono-lituaniene.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. periegheză 2023

Muzeul Județean Argeș PIȚIGOI Andi
PĂDURARU Marius

Bibliography
1. Pițigoi, Andi Ioan, Muzeul Județean Argeș, 2024 [Fişă de sit] (site record source)
2. Smaranda, Aurică; Trâmbaciu, Ștefan, Trei Tezaure monetare din secolele XV-XVIII descoperite în zona orașului Cîmpulung-Muscel, Buletinului Societatii Numismatice Române, LXX-LXXIV, 124-128, 1976-1980, 341-348 [Publicaţie]
 
Site Photos

Scroll