Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   41505.03
Name   Fortificaţia preistorică de la Drumul Carului - La Cetăţuie
County   Braşov
Commune   Moieciu
City/Town/Village   Drumul Carului
Place   La Cetăţuie
Landmark   Situl se află pe sensul de coborâre spre Braşov, în dreptul ultimului grupaj de pensiuni („Hanul Dorului”). Hărţile indică toponimul La Cetăţuie, pe cumpăna apelor între Valea Grădiştii (est) şi V. Sbârcioarei (este continuarea, în aval, a V. Rogoazei), spre vest.
Geomorphology   munte
Land utility   pădure
Site Class   construcţie militară
Site Type   fortificaţie de pământ
Description   Situl este amplasat pe o înălţime dominantă care supraveghează variantele de drum din jur, pe vechiul traseu de acces în pas.
Notes   Toponimul La Cetăţuie a creat confuzie, fiind legat de unii arheologi de castrul roman (care se află însă câţiva kilometri mai sus). Din acest loc se desprinde un drum secundar (de fapt: un drum vechi), la dreapta şoselei (SE), iar veritabila Cetăţuie a fost identificată, datorită LiDAR, aproape 600 de m mai jos, dincolo de Resort Garden (cea mai apropiată pensiune de obiectiv). Suprafaţa sitului este împărţită între cel puţin două proprietăţi (una care figurează în aplicaţia cadastrală de la ANCPI, una – nu. Modul cum s-a achiziţionat o jumătate de deal sugerează o viitoare investiţie turistică, afectând direct situl.
Discoverer   Eugen S. Teodor
Date of discovery   10 -11 septembrie 2020
Site Surface   0,4 ha
State of preservation   bună / 02.09.2021
Human risk   Afectare parţială: 3 / 02.09.2021
Ownership   privat
Last record update   13.10.2021
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
fortificaţie  Preistorie nespecificată  

Un vârf de deal, aparent parţial nivelat, de formă generică trapeziodală, de 76 x 34 m (cu lungimea orientată SV-NE). Modificări antropice evidente se găsesc numai pe latura scurtă de SV, unde a fost săpat un şanţ pentru bararea botului de deal, blocând accesul cel mai uşor. Celelalte laturi au fost probabil închise numai cu palisadă (care nu a lăsat însă urme peremptorii). Cetatea are drumuri mai vechi sau mai noi pe toate laturile, dominându-le prin altitudine pe toate. Pe suprafaţa împădurită (centrul este cu mici luminişuri) nu am reuşit să găsim artefacte care să uşureze datarea, dar este o situaţie tipică pentru aceste fortificaţii din lungul drumului transcarpatic.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. periegheză 2020

S-au efectuat și cercetări aeriene.

Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" TEODOR Eugen Silviu

Bibliography
1. nepublicată, 2021 [Fişă de sit] (site record source)
 
 
Scroll