Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   4311.02
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   AB-II-m-A-00217
Name   Biserica de lemn Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril de la Fărău
County   Alba
Commune   Fărău
City/Town/Village   Fărău
Address   Str. Şcolii, nr. 117
Landmark   Biserica se află în mijlocul satului, lângă monumentul închinat eroilor.
Site Class   structură de cult
Site Type   edificiu religios
Last record update   07.02.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
biserică de lemn  Epoca medievală (secolul al XVIII-lea)    

A fost construită de comunitatea din Sâniacob, comuna Aţinţiş, jud Mureş în 1761-1762 în incinta unei mănăstiri şi se pare că a fost refăcută în 1842 de Pantelimon din Sîniacob pe teritoriul satului Fărău. Analiza construcţiei relevă folosirea a două biserici pentru ridicare ei: una existentă şi biserica din Sîniacob. Între 1993 şi 1995 biserica a fost consolidată. Pictura a fost şi ea distrusă. Urmele de pe bolta navei originare de pe timpanul de vest, ca şi de pe înfundătura pridvorului adăugat, indică activitatea unui zugrav de la Feisa.
Elementele tâmplei sunt mai bine conservate; uşile împărăteşti cu reprezentarea evangheliştilor într-un decor arhitectonic; friza apostolilor, moleniile şi crucea Răstignirii, provenite de la biserica localnică sunt databile la mijlocul secolului al XVIII-lea. Icoanele împărăteşti semnate şi datate: Iacov zugravul, 1758, îmbogăţesc cunoştinţele despre acest dotat artist, creator al unei şcoli de pictură, care a numărat şi pe fiul acestuia, popa Nicolae zugravul.

AB-II-m-A-00217 

Bibliography
1. Cristache-Panait, Ioana, Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate şi creaţie românească, Episcopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei, 1987, 62 [Publicaţie]
2. Planul Urbanistic General al comunei Fărău, județul Alba, 2019 [Fişă de sit]
 
 
Scroll