Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   50424.02
Name   Situl arheologic de la Fundeni - la est de sat 1
County   Buzău
Commune   Zărneşti
City/Town/Village   Fundeni
Place   la est de sat 1
Landmark   Situl se află pe terasa înaltă a Câlnăului, la est de sat, la sud de DC 109, şi la cca. 1,3 km faţă de intersecţia acestuia cu şoseaua E85/DN 2. În apropierea sitului, spre vest, se găseşte sediul unei ferme agricole (fosta secţie Zărneşti a SMA Poşta Câlnău).
Hydrographic landmark - name   Câlnău
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   terasă
Land utility   agricultură
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   În cursul cercetărilor de suprafaţă din 2021, au fost recuperate de la suprafaţa solului, fragmente ceramice, unelte de silex şi câteva mici bucăţi de lipitură arsă, care documentează prezenţa în acest loc a unei aşezări eneolitice (cultura Boian - mil. V a. Chr.). În lotul ceramic se remarcă unele fragmente care pot fi atribuite, conform caracteristicilor pastei, formelor şi decorului, culturii Boian. Între uneltele identificate în arătură se remarcă o lamă şi un răzuitor - ambele din silex cafeniu. S-au identificat unul-două fragmente ceramice de factură Sântana de Mureş; nu se poate preciza dacă acestea sunt rulate din aşezarea din apropiere (delimitată la cca. 400 de metri spre nord-vest, pe marginea terasei) sau nu. La momentul cercetărilor am considerat că materialul ceramic antic este prea puţin consistent pentru a documenta o locuire propriu zisă Sântana de Mureş în cadrul sitului.
Notes   Materialele arheologice care indică prezenţa sitului se găsesc pe un teren împărţit în mai multe parcele arate sau cultivate cu viţă-de-vie. Situl se găseşte de-a lungul unei coame alungite, care se ridică cu cca. 1-2 metri deasupra câmpiei.
State of preservation   medie / 11.03.2024
Human risk   Afectare parţială: 4 / 11.03.2024
Ownership   privat
Owner   locuitorii satului Fundeni
Last record update   11.03.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Eneolitic (mil. V a. Chr.) Boian      
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. periegheză 2021

* MATEI Sebastian
Muzeul Județean Buzău GRARVĂN Daniel
DINU Cătălin
STĂICUȚ Gabriel
MUNTEANU Roxana
GRIGORAȘ Laurențiu

Bibliography
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (site record source)
2. Stăicuț, Gabriel; Garvăn, Daniel; Sebastian, Matei; Munteanu, Roxana; Dinu, Cătălin; Grigoraș, Laurențiu, Studiu arheologic comuna Zărnești, județul Buzău, 2021 [Studiu istoric PUG]
 
 
Scroll