Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   1295.02
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   AB-II-m-B-00226
Name   Biserica ortodoxă "Din Deal" de la Gârbova de Sus
County   Alba
Commune   Municipiul Aiud
City/Town/Village   Gârbova De Sus
Landmark   Biserica se află la 300 m vest de sat, în cimitirul vechi.
Hydrographic landmark - name   Gârbova
Hydrographic landmark - type   râu
Site Class   structură de cult
Site Type   edificiu religios
Notes   În cursul anilor 1971-1972 au fost efectuate săpături arheologice de către cercetătorul Radu Heitel de la DMI. În urma săpăturilor monumentul a fost parţial consolidat, absida altarului fiind acoperită. Cu toate acestea degradarea ruinei continuă.
State of preservation   grav afectat / 04.01.2011
Last record update   07.02.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală (sec. XIII - XVIII)    

Biserica a fost construită din piatră cu ziduri groas în plan compus din 3 încăperi: absida altarului, naos şi pronaos. În prezent se conservă doar absida decroşată a altarului de formă dreptunghiulară (3,6x2,9 m) încăperea fiind acoperită cu o boltă semicilindrică. Naosul de formă pătrată a fost tăvănit. În colţul sud-vestic şi pe peretele de răsărit se află câte un contrafort, cu rol de susţinere a zidului.Într-o fază a doua de construcţie au mai fost adăugaţi contraforţi şi pe latura de nord a naosului precum şi pe colţul sud-estic al absidei altarului. Pronaosul este prevăzut cu ziduri ce diferă ca grosime de cele ale naosului şi ale altarului fiind mai subţiri, ceea ce duce la presupunerea ca a fost adăugat în faza a doua de construcţie. Prin dimensiunea şi formele reduse şi prin forma planului din prima fază de construcţie biserica poate fi asimilată acelor biserici ce datează din sec. XIII-XV. Un element ce contribuie la datarea timpurie a bisericii este ancadramentul de fereastră a altarului ce face parte dintr-o tipologie romanica. Bolta semicilindrică a absidei dreptunghiulare a altarului poate contribui alături de fereastra semicirculară de tip romanic la datarea edificiului la sf. de sec. XIV încep. de sec. XV. Pe baza elementelor de planimetrie şi detaliilor arhitectonice, biserica ruină de la Gârbova de sus poate fi datată la sfârşitul secolului XIV şi începutul secolului XV.

Biserica a fost părăsită probabil încă de la începutul sec. XVIII deoarece nu mai apare în conscripţiile timpului. În jurul bisericii se pot vedea cruci de piatră ale unui mic cimitir, dar inscripţiile fiind şterse de vreme nu s-a putu vedea vechimea lor.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. 1971-1972

*    
Direcția Monumentelor Istorice * *

Bibliography
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 34, poz. 396 [Ordin MCC]
2. Porumb, Marius, Biserica ortodoxă din Gârbova de Sus (jud. Alba), un vechi monument de arhitectură medievală românescă, Acta Musei Napocensis, XV, Cluj, 1978, 306-311 [Publicaţie] (site record source)
3. Drăguţ, Vasile, Săndulescu, Nicolae, Arta brâncovenească, Bucureşti, 1971, 11 [Publicaţie]
4. Greceanu, Eugenia, Influența gotică în arhitectura bisericilor românești de zid din Transilvania, Studii şi cercetări de istoria artei, 1, 18, 1971, 33-34 [Publicaţie]
5. Borangic, Cătălin, Studiu istoric pentru Planul Urbanistic General al municipiului Aiud, 2020 [Fişă de sit]
 
 
Scroll