Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   43260.02
Name   Mormântul princiar traco-getic de la Găvani - Movila Struna
County   Brăila
Commune   Gemenele
City/Town/Village   Găvani
Place   Movila Struna
Landmark   Mormântul princiar a fost descoperit la distanţa de 7 km spre sud de Găvani şi la circa 3 km nord de satul Comăneasca
Geomorphology   câmpie
Land utility   agricultură
Site Class   descoperire funerară
Site Type   mormânt princiar
Description   La marginea de vest a satului Găvani, comuna Gemenele, se află un drum de pământ care comunica spre sud cu satul Comăneasca. La nord-est de aceasta se află o altă movilă de dimensiuni mai mici, distrusă din cauza unor lucrări de irigaţii. În pamântul provenit din această movilă s-au găsit piesele ce au format o parte din inventarul funerar al mormântului.
Date of discovery   1971
State of preservation   precară / 11.02.2014
Human risk   Agricultură intensivă: 3 / 27.10.2020
Last record update   27.10.2020
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Mormânt  La Tène (sec. IV-III a.Chr.)    

Cea mai mare parte din piesele de inventar ale mormântului au fost adunate de pe arătură de câţiva lucrători de la I.A.S. Romanu. Potrivit acestora, la suprafaţa arăturii se aflau şi căteva oase de cai dar acestea nu au fost adunate. Din punct de vedere funcţional, piesele descoperite se împart în trei categorii şi anume : piese de armament şi echipament, piese de podoabă şi piese de harnaşament. Piesa cea mai deosebită descoperită în mormântul de la Găvani este un coif de bronz. Spre deosebire de celelalte coifuri lucrate din argint şi aur, descoperite pe teritoriul României, care sunt de paradă, cel de la Găvani este un coif de luptă. Originea sa este grecească (attică). Pornind de la studiu comparativ al unor piese din inventarul mormântului, acesta a fost incadrat cronologic in secolele IV – III a.Chr. şi atribuit aristocraţiei locale thraco-gete.

 

Bibliography
1. Harțuche, Nicolae, Mormîntul princiar thraco-getic de la Găvani județul Brăila, Istros, 5, Istros, Brăila, 1985, 25-70 [Publicaţie] (site record source)
2. Berciu, Dumitru, Arta traco-getică, București, 1969 [Publicaţie]
3. Pricop, Ghena; Pandrea, Stănică; Vernescu Mirela; Stoica-Vrabie, Maria, Documentare Istoric PUG, comuna Gemenele, județul Brăila, Muzeul Brăilei, 2010, 20 [PUG]
 
 
Scroll