Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   156570.08
Name   Drumul roman de la Jdioara - Dealul Sclifa
County   Timiş
Commune   Criciova
City/Town/Village   Jdioara
Place   Dealul Sclifa
Landmark   Situl se află la cca 1,83 km S de biserica Sfinţii Apostoli din Jdioara, la cca 1,34 km NE de E70 Jena-Sacu şi la cca 3,51 km N-NV de biserica din Sacu, la cca 450 m E de malul estic al râului Timiş, la poalele Dealului Sclifa.
Hydrographic landmark - name   Timiş
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   deal
Site Class   cale de comunicaţie
Site Type   drum
Notes   Situl a fost identificat în urma unei verificări de teren realizate de DJC Timiş. Este într-o stare de conservare medie, având în prezent destinaţia de drum de exploatare. Este expus riscului cauzat de circulaţia cu maşini şi utilaje grele pe suprafaţa lui.
Prezenţa drumului a fost menţionată de mai multe ori în secolul al XX-lea, însă nu s-a cunoscut locaţia exactă a sa. Conform studiilor publicate până în prezent, secţiunea de drum în cauză cel mai probabil face parte din ramificaţia Jupa-Bulci. Drumul este semnalat în literatura de specialitate de A. Cucu (1927), M. Moga (1975), O. Răuţ, O. Bozu, R. Petrovsky (1977), F. Fodorean (2006). Se menţionează că acest sector rutier pornea de la Tibiscum, trecea prin localităţile Ciuta, Maciova, Peştere, Constantin Daicoviciu, Tincova, ocolea pe la vest Munţii Poiana Ruscă, după care ajungea la Bulci, pe valea Mureşului. Drumul a mai fost semnalat pe raza localităţilor Criciova, Sărăzani, Săceni, Surducu Mic, Răchita şi Pădurani, fără coordonate precise de localizare. La Răchita, pe o lungime de 6 km, a fost reperat pe teren, fiind observat la suprafaţa solului. Este posibil ca după localitatea Criciova, acest drum să urce spre Drinova, Bârna, Sărăzani şi să nu se îndrepte spre Lugoj, aşa cum se menţionează în literatură. Viitoare cercetări arheologice de teren pot clarifica acest aspect. În anul 2020, domnul Bănăţean Dunea Petru Eugen din localitatea Jdioara a sesizat Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş existenţa acestui drum pe teren, fiind efectuate mai multe verificări. În prezent, starea sa de conservare este tot mai precară, drumul fiind utilizat ca drum forestier pentru maşini şi utilaje de mare tonaj care deservesc exploatările de pietriş/nisip din zonă. Se impune de urgenţă scoaterea acestui tronson de drum din utilizarea sa curentă, pentru traficul greu.
Date of discovery   2020
State of preservation   medie / 09.02.2022
Human risk   Afectare parţială: 4 / 09.02.2022
Ownership   privată
Last record update   09.02.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
drum de piatră  Epoca romană    

Drumul este construit din piatră, în tehnica specifică drumurilor romane clasice.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2021

* BĂNĂȚEAN DUNEA Petru
Direcția Județeană pentru Cultură Timiș BUNOIU Victor
Muzeul Național al Banatului DIACONESCU Dragoș
2. evaluare de teren 2020

* BĂNĂȚEAN DUNEA Petru
Direcția Județeană pentru Cultură Timiș BUNOIU Victor

Bibliography
1. Cucu, Adam, Studii la harta istorică a Banatului de azi, Timișoara, 1927, 14 [Publicaţie]
2. Moga, Marius, Un tezaur de monede republicane romane descoperit la Jdioara, Tibiscus IV Istorie-Arheologie, 1975, 89 [Publicaţie]
3. Răuț, Octavian; Bozu, Ovidiu; Petrovszky, Richard, Drumurile romane în Banat, Banatica, IV, 1977, 148-149 [Publicaţie]
4. Fodorean, Florin, Drumurile din Dacia Romană, Cluj-Napoca, 2006, 240-241 [Publicaţie]
5. Bunoiu, Victor; Bertea, Sofia, Drumul roman de la Jdioara - Dealul Sclifa, 2022 [Fişă de sit] (site record source)
 
 
Scroll