Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   60491.35
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   CT-II-a-A-02901
Name   Ansamblul geamiei Esmahan Sultan de la Mangalia
County   Constanţa
Commune   Municipiul Mangalia
City/Town/Village   Mangalia
Address   str. Oituz, nr. 1
Landmark   Structura de cult se află în centrul oraşului.
Site Class   structură de cult
Site Type   edificiu religios
Description   Geamia reprezintă cel mai vechi lăcaş de cult musulman din România, fiind înconjurată de cimitirul mahomedan cu morminte vechi de peste 300 de ani.
Ownership   privat
Owner   Comunitatea musulmană
Last record update   02.11.2020
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Geamie  Epoca medievală (1575 - 1590)    

Moscheea a fost construită în anul 1575 de fiica sultanului Selim al II-lea (1566-1574), soţia lui Sokollu Mehmed Paşa, vizirul tatălui său. A fost terminată în 1590. La construcţia moscheii s-a folosit piatră luată din zidurile cetăţii Callatis. Fântâna rituală, aflată în curtea geamiei, a fost construită cu piatră provenită dintr-un vechi mormânt roman. Monument de arhitectură este construit în stil maur, având un stil aparte faţă de construcţiile de cult turceşti din Dobrogea. Intrarea în geamie este precedată de o verandă acoperită, construcţia fiind făcută din piatră de grosimea de 85 cm, cioplită pe loc de către meşterii pietrari turci. Minaretul se află pe latura nordică a geamiei, pe terasa minaretului se poate ajunge prin intermediul unei scări interioare in formă de spirală. Geamia -lacaş de cult şi muzeu- are două rânduri de ferestre din care cele de la nivelul inferior au forma de patrulater iar cele de la nivelul superior au forma de arc frânt. Pridvorul cu streaşina de saciak, stâlpii şi balustradele din lemn dau o notă aparte geamiei.

În anul 2008 au avut loc lucrări de refacere din temelii a moscheii. Acoperişul a fost decopertat spre a fi înlocuit cu unul nou. În interior s-a refăcut tencuiala iar minaretul, care era foarte înclinat, a fost adus la starea iniţială. S-a refăcut şi fântâna din curte, ce fusese astupată în 1959.

CT-II-m-A-02901.01 
Cimitir  secolele XVI - XIX    

În cimitir se află morminte ale unor personalităţi ale vremii, precum cel al lui Mehmet Paşa, marcat cu o piatră funerară.

 

Bibliography
1. http://ro.wikipedia.org/wiki/Moscheea_Esmahan_Sultan,_Mangalia [site web]
2. Lista Monumentelor Istorice, Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 113 bis/15.II.2016, București, 2015, 1136 [Ordin MCC]
 
 
Scroll