Site Information
Location   Display on the map of Romania
RAN Code   10499.02
Name   Situl arheologic de la Milova - Sit 4
County   Arad
Commune   Conop
City/Town/Village   Milova
Place   Sit 4
Landmark   Situl se află Milova pe o terasă din lunca Mureşului.
Hydrographic landmark - name   Mureş
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   terasă
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Last record update   10.07.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare deschisă  Epoca medievală (secolele VII-IX)    

Investigaţiile arheologice au avut drept scop cercetarea integrală a obiectivelor arheologice descoperite. În urma decapări mecanice succesive, au fost identificate 22 de complexe arheologice. Este vorba de trei locuinţe adâncite, cateva gropi menajere şi mai multe gropi de stâlp. Toate complexele aparţin unui singur orizont de locuire al unei părţi de aşezare din perioada medievală timpurie (sec. VII-VIII/IX).
Localizată pe terasele unui braţ secundar sau buclă a Mureşului, aşezarea se pare că nu a avut o durată foarte lungă de viaţă. Reprezintă totuşi un bun reper având în vedere raritatea unor astfel de descoperiri în această regiune, totodată fiind un bun indicator în ceea ce priveşte organizarea unei aşezări şi a spaţiului domestic din această perioadă.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 2018

Investigaţiile arheologice au avut drept scop cercetarea integrală a obiectivelor arheologice descoperite. În urma decapări mecanice succesive, au fost identificate 22 de complexe arheologice. Este vorba de trei locuințe adâncite, cateva gropi menajere și mai multe gropi de stâlp. Toate complexele aparțin unui singur orizont de locuire al unei părți de așezare din perioada medievală timpurie (sec. VII-VIII/IX).

Complexul Muzeal Arad MĂRGINEAN Florin
SAVA Victor
HÜGEL Peter
Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca URSUȚIU Adrian

Bibliography
1. Mărginean, Florin, Cronica cercatărilor aheologice din România. Campania 2018, Institutul Național al patrimoniului în Parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal, Sibiu, București, 2019, 289 [Publicaţie]
 
Site Photos

Scroll