Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   157442.17
Name   Situl arheologic de la Pădureni - Smithfield
County   Timiş
Commune   Pădureni
City/Town/Village   Pădureni
Place   Smithfield
Place, other names   Obiectiv 20
Landmark   Situl se află la aproximativ 850 m vest de localitate, pe o suprafaţă cvasiplană, ce reprezintă o mica terasă foarte slab profilată în prezent, care coboară cu circa 0,5-1m spre N, acolo unde se mai poate observa cu greu în teren traiectul unui meandru fosil ce mărginea aşezarea pe întreaga ei latură de nord. Micul curs de apă reprezintă un braţ de divagare datorat cel mai probabil pârâului Timişul Mort.
Hydrographic landmark - name   Timişul Mort
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   2,5 ha
Land utility   agricultură
Site Class   locuire
Site Type   aşezare civilă
Notes   Situl este partial distrus de excavarea unui mic canal de hidroamelioraţii care traversează aşezarea pe lung, de la est la vest, şi de construirea unei cazemate în marginea estică a arealului descoperirilor.
Last record update   02.04.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare civilă  Neolitic timpuriu Starčevo-Criş / III-IV  

Materialul neolitic timpuriu este reprezentat de câteva fragmente ceramice, specifice perioadei, având o pastă cu aspect săpunos, cu conţinut ridicat de material organice şi cioburi pisate utilizate ca degresant.

 
aşezare civilă  Eneolitic târziu Baden  

Materialele specifice perioadei eneoltice se remarcă prin prezenţa câtorva piese decorate prin impresiuni punctate organizate în şiruri.

 
aşezare civilă  Epoca bronzului mijlociu Corneşti-Crvenka/ Vatina  

De la suprafaţa solului s-au recoltat şi sporadice fragmente ceramice încadrabile epocii bronzului, datorate cel mai probabil învecinării sitului Pădureni 20 cu situl Pădureni 23 în zona sudică a sa.

 

Bibliography
1. Micle, Dorel; Floca, Cristian, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea şi delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru comuna Pădureni, județul Timiș - "Perimetrul Pădureni - P.U.G.". Memoriu general, 2015 [Fişă de sit] (site record source)
 
 
Scroll