Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   51788.07
Name   Drumul roman de la Petroşniţa - La Pădure
County   Caraş-Severin
Commune   Bucoşniţa
City/Town/Village   Petroşniţa
Landmark   Situl se află la cca 790 de metri nord-nord-est de ieşirea din satul Petroşniţa, între râul Timiş şi drumul european E70; în zona de la nordul parcării pentru tiruri şi până la confluenţa râului Bolvaşniţa cu râul Timiş, la distanţe între 50 şi 70 de m vest faţă de calea rutieră menţionată.
Hydrographic landmark - name   Timiş
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   terasă
Land utility   agricultură
Site Class   cale de comunicaţie
Site Type   drum
Description   Fâşia de teren pe care se întind resturile obiectivului arheologic se conturează ca o zonă ceva mai înălţată faţă de zonele adiacente (vest şi est), ceea ce ar corespunde cu rambleul drumului roman. Părţi din acesta se observă în culturile agricole şi în profilele de la unele şanţuri săpate la limitele parcelelor agricole. Bolovanii şi piatra de râu din care a fost construit se întind pe o lăţime care variază de la 10 la 15 m lăţime, dat fiind faptul că partea lui superioară a fost întins şi de arătură.
Date of discovery   2023
Site Surface   1,74 ha
Last record update   20.06.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Drum  Epoca romană romană  

Drum construit din bolovani de piatră de râu, cu o lăţime ce variază între 10 şi 15 metri.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. 2023 2023

Cercetarea de suprafață s-a desfășurat între 23 august și 15 septembrie, cu scopul actualizării și delimitării siturilor din PUG-ului UAT-ului Bucoșnița.

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă - Caransebeş RANCU Dacian
ARDEȚ Adrian
NEGREI Dimitri-Pavel
LEONTI Iulian

Bibliography
1. Rancu, Dacian; Ardeț, Adrian; Negrei, Dimtri-Pavel; Leonti, Iulian, Studiu arheologic privind delimitarea siturilor arheologice pentru obiectivul: Plan Urbanistic General și Regulamentul Local de Urbanism aferent al comunei Bucoșnița, județul Caraș-Severin, Planul Urbanistic General (PUG) al comunei Bucoșnița, jud. Caraș-Severin, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, Caransebeș, 2023, 39-44 [Studiu istoric] (site record source)
2. Rancu, Dacian et all, Petroșnița - Drumul roman: fișă de sit, Planul Urbanistic General (PUG) al comunei Bucoșnița, județul Caraș-Severin, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, Caransebeș, 2023 [Fişă de sit] (site record source)
 
Site Photos

Scroll