Site Information
Location   Display on the map of Romania
RAN Code   59425.06
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   CJ-II-m-A-07759
Name   Biserica medievală de la Sic
County   Cluj
Commune   Sic
City/Town/Village   Sic
Address   str. A doua 38
Landmark   Biserica se află în centrul localităţii, la întâlnirea a două dintre „cartiere” numite Felszeg şi Csipkeszeg.
Site Class   structură de cult
Site Type   edificiu religios
Description   A fost construită pe o terasă cu pantă abruptă spre S şi E, fundaţia fiind încastrată într-un sol lutos compact cu pigmenţi calcaroşi. Datorită faptului că terasa este înclinată dinspre N spre S, fundaţia zidului nordic este mai puţin adâncă faţă de latura opusă (diferenţa este de 0,60 m).
Last record update   12.07.2012
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală (sec. XIII d.Hr.)    

În elevaţie biserica prezintă a structură bazilicală compusă din trei nave, un cor principal sprijinit de contraforturi şi două coruri laterale, respectiv un turn masiv pe colţul de SV. Corul lateral nordic este flancat dinspre N de sacristie. Colaterala nordică a fost lărgită înspre N cu o construcţie modernă asemănătoare unei nave transversale. Pe latura de V există o singură intrare în biserică, pe axa navei principale. Pe latura de S atât turnul modern cât şi colaterala sudică au intrări separate, ultima fiind protejată şi de un portic. Pe latura de E sacristia are uşă separată şi din exterior. Pe latura de N „transversala” este prevăzută de asemenea cu o uşă şi portic.

Biserica a dobândit înfăţişarea actuală în urma unor transformări succesive din sec. XV, XVIII şi XX.

 

Bibliography
1. Marcu Istrate, Daniela, Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 2007, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2008, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=3978 [Publicaţie]
 
Site Photos

Scroll