Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   12411.06
Name   Situl arheologic de la Şiştarovăţ - Valea Şiştarovăţului-2
County   Arad
Commune   Şiştarovăţ
City/Town/Village   Şiştarovăţ
Place   Valea Şiştarovăţului-2
Landmark   obiectivul arheologic se află la 4,11 km NV de biserica ortodoxă din Şiştarovăţ; la 390 m V de DJ 572 Lipova - Şiştarovăţ; la 2,72 km SSE de biserica ortodoxă din Băile Lipova (repere faţă de zona mediană a traiectului valului) şi la 320 m V de versantul stâng la Pârâului Valea Şiştarovăţului.
Hydrographic landmark - name   Valea Şiştarovăţului.
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   Deal
Land utility   agricultură
Site Class   Fortificaţie liniară de pământ
Site Type   Fortificaţie
Description   obiectivul este reprezentat de un rambleu de pământ, sub formă de val, care poate fi urmărit în teren pe o lungime de 3,16 km, între colţul de SE al Pădurii Şiştarovăţului, în punctul de confluenţă al Pârâului Valea Gloca cu Pârâul Valea Şiştarovăţului (cota GPS 46 01 37 N 21 43 29 E; 165 m altitudine) şi colţul de NE al aceleiaşi păduri (cota GPS 46 03 10 N 21 42 33 E; 151 m altitudine). Valul, relativ bine păstrat, prezintă o lăţime la bază de cca. 10-12 m, o lăţime pe muchie de cca. 4 m şi o înălţime medie de cca. 1 m. Doar pe baza observaţiilor de teren se poate afirma că şanţul este amplasat pe ambele laturi ale valului, putând fi generat de lucrările de excavare, astfel încât o observaţie pertinentă poate fi oferită doar de o eventuală secţionare a structurii prin săpătură arheologică. Cercetarea sistematică a traiectului acestui val a permis formularea următoarelor observaţii:
• traiectul său urmăreşte cu fidelitate lizieră Pădurii Şiştarovăţului, întrerupându-se la marginea de SE şi NE a acesteia. În momentul cercetării am luat în calcul că această delimitare poate fi cauzată de lucrările agricole moderne sau terasările şi nivelările pentru plantarea pomilor fructiferi sau a viţei de vie, care să fi distrus traiectul valului „antic” în arealul din afara pădurii. Verificările atente nu au putut totuşi identifica nici o urmă, măcar aplatizată, a posibilei fortificaţii dincolo de liziera pădurii (de pildă la traversarea Pârâului Valea Satului sau a Pârâului Valea Gloca) (vezi infra, discuţia de la fişa Şiştarovăţ 7).
• Faptul că nici unul din materialele cartografice consultate (prima şi a doua ridicare topografică habsburgică, harta topografică militară, scara 1:25.000, ediţiile 1962 şi 1975) nu figurează „valul”, ridică alte semne de întrebare asupra vechimii şi funcţionalităţii acestuia.
• Relaţia dintre traiectul „valului” şi liziera pădurii ne îndeamnă să credem că acesta poate reprezenta, mai degrabă, o limită a zonei forestiere cât şi o modalitate de îngrădire a accesului în pădure cu utilaje sau atelaje. Ipoteza se bazează şi pe observaţii în care structuri similare apar pe lizierele de pădure din hotarele localităţilor Vermeş, Berzovia, Ramna, Ersig, Izgar, etc. (jud. Caraş – Severin), Sacoşu Mare, Căpăt, Silagiu, Duboz, Bencecu de Jos, Pişchia, etc. (jud. Timiş).
• Urmărirea atentă a traiectului său în teren ne-a arătat că valul nu prezintă continuitate nici spre S, spre amontele Pârâului Valea Şiştarovăţului şi nici spre N, spre Valea Mureşului.
Notes   fortificaţie liniară de pământ (?). Coroborarea datelor bibliografice, cartografice, analiza imaginilor satelitare, cât şi cercetările sistematice de teren ne îndeamnă să opinăm că valul „antic” de la Şiştarovăţ poate reprezenta o limită de pădure, posibil şi cu rol de a împiedica accesul cu atelaje pentru sustragerea de lemn. Edificarea acestui „val” poate fi legată de acţiunile de sistematizare, inclusiv a pădurilor, întreprinse de autorităţile habsburgice în sec. XVIII – XIX. Funcţiunea de drum este, după opinia noastră, improbabilă, ţinând cont de morfologia structurii, sub forma unui rambleu drept şi cu o lăţime care nu ar fi permis trecerea a două atelaje din direcţii opuse. Gradul de conservare sporit al valului de pământ nu relevă existenţa unor adâncituri, ravenări sau şănţuiri provenind de la circulaţia în lungul său, aşa cum ar fi firesc. Doar executarea unei secţiuni arheologice transversale va fi în măsură să precizeze funcţionalitatea şi, eventual, cronologia „valului”.
Discoverer   Liviu Măruia, Lavinia Bolcu, Oana Borlea, Ioan Vedrilă, Alexandru Berzovan
Date of discovery   2009
State of preservation   medie / 26.04.2016
Human risk   Agricultură intensivă: 3 / 26.04.2016
Last record update   20.04.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Fortificaţie  Epoca modernă (sec. XVIII-XIX)    

lipsa oricăror investigaţii arheologice de săpătură nu permite precizarea unor elemente de cronologie precisă a structurii. Din punctul nostru de vedere, pe baza raţionamentelor enunţate mai sus, „valul” de la Şiştarovăţ ar putea fi datat la începuturile epocii moderne (sec. XVIII-XIX).

cercetările sistematice de teren nu au surprins nici un fel de artefact arheologic care să poată fi pus în relaţie cu „valul”.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. periegheză 2009

Universitatea de Vest din Timişoara MĂRUIA Liviu
BORLEA Oana
BOLCU Lavinia
BERZOVAN Alexandru
VEDRILĂ Ioan

Bibliography
1. Măruia, Liviu, 2009 [Fişă de sit] (site record source)
 
 
Scroll