Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   4730.07
Name   Situl arheologic de la Şpălnaca - Fânaţă
County   Alba
Commune   Hopârta
City/Town/Village   Şpălnaca
Place   Fânaţă
Landmark   Situl se află la cca 1,7 km nord de localitate, pe o pantă cu înclinaţie sudică, pe partea dreaptă a pârâului Silivaş.
Hydrographic landmark - name   Silivaş
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   podiş
Land utility   agricultură
Site Class   descoperire izolată
Site Type   depozit; artefact
Notes   În urma unei acţiuni de detecţie a fost descoperit un depozit de bronzuri. Cercetarea contextului arheologic s-a realizat de către arheologii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, prin realizarea unei casete, cu dimensiunile de 1,5x1,5 m. Pe o suprafaţă de aproximativ 2 ha au fost descoperite materiale ceramice din epoca bronzului şi din epoca romană. Zona unde au fost descoperite vestigiile arheologice nu este cunoscută ca fiind o zonă cu descoperiri arheologice.
Discoverer   Kolozsvari Csaba şi Grecu Vlad
Date of discovery   13.03.2023
Site Surface   2,11 ha
State of preservation   medie / 29.05.2023
Last record update   22.06.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Depozit  Epoca bronzului târziu    

La adâncimea de 0,48 m a fost identificată partea superioară a depozitului. Piesele erau depuse într-o groapă ovală, cu dimensiunile de 0,7x0,58 m, care se adâncea până la -0,6 m, faţă de nivelul actual de călcare. Depozitul este format din 43 de obiecte de bronz: 20 celturi (unul era fragmentar, permiţând recompunerea parţială din cinci fragmente), 14 turte şi resturi de turnare, trei vârfuri de lance, două seceri, o brăţară fragmmentară (au fost depuse două bucăţi), un ciocan fragmentar şi două fragmente din bronz. Piesele de bronz, necurăţate şi nerestaurate cântăresc 15,4 kg. Pe o suprafaţă de aproximativ 2 ha au fost descoperite materiale ceramice din epoca bronzului.

 
Fragment ceramic  Epoca romană    

Alături de fragmentele ceramice de epoca bronzului descoperite în timpul săpăturii arheologice şi a evaluării de teren realizate pe o suprafaţă de aproximativ 2 ha, au fost descoperite fragmente ceramice de epocă romană.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. diagnoză 2023

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia LASCU Ilie Alexandru
BOUNEGRU George Valentin

Bibliography
1. Moga, Vasile; Ciugudean, Horia, Repertoriul arheologic al județului Alba, Biblioteca Museii Apulensis II, 1995 [Publicaţie]
2. Ciugudean, Horia, Depozitele de bronzuri de pe teritoriul județului Alba. Stadiul actual al cercetărilor, Artizanii epocii bronzului. Descoperiri recente de depozite de bronzuri în Transilvania, 2015, 7-16 [Publicaţie]
3. Lascu, Ilie Alexandru, 2023 [Fişă de sit]
 
Site Photos

Scroll