Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   158975.05
Name   Situl arheologic de la Topolovăţu Mare - Obiectiv Lot 2 modernizarea liniei CFR
County   Timiş
Commune   Topolovăţu Mare
City/Town/Village   Topolovăţu Mare
Place   Obiectiv Lot 2 modernizarea liniei CFR
Landmark   Situl se află la Sud de localitatea Topolovăţu mare şi la 200 m Vest de gara Topolovăţu Mare, în imediata vecinătate nordică a căii ferate, pe drumul tehnic de acces la terasament.
Geomorphology   terasă
Land utility   agricultură; exploatare rutieră şi de transport cale ferată a CFR
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   Situl este situat în cea mai mare parte pe teren arabil, în partea vestică a şoselei ce duce spre Ictar Budinţ (vizibil pe hărţile topo şi militare vechi). Este cercetat doar un segment lung paralel cu calea ferată Timişoara – Lugoj, în imediata vecinătate a ei. Este afectat parţial de construirea terasamentului vechi a căii ferate. Totodată, terenul este tasat de utilajele grele care au participat la construirea liniei de cale ferată de pe drumul tehnic.
Situl constă dintr-o aşezare deshisă, dispusă ca un oval alungit pe direcţia S–N. Situl a fost reperat pe baza materialui arheologic, constând din fragmente ceramice specifice primei epoci a fierului şi a evului mediu dezvoltat. Materialul constă în fragmente de ceramică lucrate cu mâna: tipice (buze, fund de vas) şi atipice, preponderent de culoare brun-negricioase şi cenuşii, semifine şi grosiere, de multe ori cu urme de ardere secundară. Au fost identificate şi puţine fragmente de ceramică de culoare roşie-cărămizie. Ca datare, după ceramica scoasă la lumină se poate atribui epocii Halstatt târziu / Latene timpuriu, postromane (secolele III-IV p.Chr)şi evului mediu târziu (secolele XII-XVII). În partea de vest a sitului a fost identificată o zonă cu o concentraţie de morminte de copii, toţi inhumaţi şi orientaţi N-S, care datează de la începutul evului mediu. Pe lângă acestea au mai apărut câteva complexe cu ceramică cenuşie lustruită de epocă sarmatică, dar foarte sporadic. Majoritatea complexelor anterioare au fost afectate de locuirea medieval târzie, de tradiţie otomană.
Notes   Situl a fost identificat în urma unei verificări pe teren prin diagnostic intruziv şi supraveghere arheologică, cercetări efectuate în anii 2023-2024 de MNaB Timişoara.
În anul 2024 arheologii Dr. Ştefana Cristea şi Dr. Călin Timoc de la Muzeul Naţional al Banatului au desfăşurat pe situl arheologic de la Topolovăţu Mare - Obiectiv Lot 2 modernizarea liniei CFR ( cod RAN 158975.05) o cercetare preventivă în cadrul proiectului de construcţie a unei linii noi de mare viteză CFR. În urma cercetării arheologice preventive pe suprafaţa afectată de proiect, s-a realizat un raport care propune eliberarea Certificatului de descărcare de sarcină arheologică pentru suprafaţa cercetată, în vederea continuării lucrărilor de investiţie în infrastructura CFR. (vezi bibliografia) Zona sitului arheologic cu fâşia de teren afectată de proiectul construirii liniei noi de cale ferată se află la sud de locuirea actuală a satului Topolovăţu Mare ( vezi foto ataşată).
Discoverer   Alexandru Flutur; Andrei Valentin Georgescu
Date of discovery   2023
Site Surface   aproximativ 1 ha
State of preservation   medie / 27.11.2024
Human risk   Afectare parţială: 3 / 27.11.2024
Ownership   mixt
Last record update   14.02.2025
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare  Hallstat târziu-La Tène timpuriu        
aşezare  Epoca postromană (Sec. III-IV p.Chr.)        
aşezare  Epoca medievală târzie (Sec. XII - XVII)        
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 2024

Muzeul Național al Banatului TIMOC Călin
CRISTEA Ștefana

Bibliography
1. Timoc, Călin, Raport tehnic de cercetare arheologică preventivă CONSTRUIREA PROIECTULUI DE MODERNIZARE A LINIEI FEROVIARE TIMIȘOARA EST-LUGOJ (CFR). PUNCT TOPOLOVĂȚU MARE (jud. Timiș), 2024 [Raport] (site record source)
 
Site Photos

Scroll