Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   31324.01
Name   Descoperirile arheologice de la Vâlcele - Grădini
County   Bihor
Commune   Suplacu De Barcău
City/Town/Village   Vâlcelele
Place   Grădini
Landmark   Descoperirile de artefacte arheologice au fost realizate în zona de sud-est a localităţii, la sud de DJ 191B şi de casele aliniate la stradă, mai exact pe terenul cultivat din spatele acestora.
Hydrographic landmark - name   Borumblaca
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   câmpie
Land utility   agricultură
Site Class   descoperire izolată
Site Type   artefact
Site Surface   0,96 ha
Last record update   11.01.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
medalion  Epoca migraţiilor (începutului secolului al III-lea - prima treime a secolului al V-lea) germanică  

În anul 2002, cu ocazia cercetărilor arheologice efectuate de Muzeul Ţării Crişurilor – Oradea, arheologii au fost informaţi de descoperirea unui medalion de aur în grădina unui locuitor al satului. Este vorba despre o monedă romană din aur transformată în medalion descoperită întâmplător. Moneda din care a fost lucrat medalionul este un solidus ce se încadrează în tipul RIC 17b. Pe avers este reprezentat bustul drapat şi cuirasat al împăratului Valentinian I (364 - 375), cu capul spre dreapta, purtând o diademă cu rozete. Legenda: DN VALENTINIANVS PFAVG. Pe revers sunt reprezenrtaţi doi împăraţi pe tron, ţinând în mână un glob. Între ei în spate este plasată o Victorie înaripată iar jos este reprezentată o frunză de palmier. Legenda: VICTOR-IA AVG, în exergă TROBS. Acest tip de monedă a fost emisă între 367 – 375 la Treveri (astăzi Trier, Germania). Piesa are un diametru de 20 mm., şi o greutate de 4,60 grame.
Astfel de medalioane se găsesc în aria triburilor germanicilor estici, se încadrează în perioada de la începutului secolului al III-lea - prima treime a secolului al V-lea.

 
fragment ceramic  Epoca migraţiilor    

În locul unde a fost descoperită moneda transformată în medalion s-a găsit un fragment ceramic dintr-un vas lucrat la roată din pastă fină cenuşie, precum şi bucăţi de chirpic.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2002

Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea * *

Bibliography
1. Studiul istoric privind siturile arheologice din raza comunei Suplacu de Barcău, PUG Suplacu de Barcău, 2012 [Studiu istoric] (site record source)
2. Lakatos, A., Medalionul din epoca romană târzie de la Vâlcelele, Crisia, XXXI, 2001, 41-51 [Publicaţie]
3. Fazecaș, G.; Moisa, G.; Marta, D.; Tivadar, N., Istoria comunei Suplacu de Barcău, Universităţii din Oradea, Oradea, 2011 [Publicaţie]
 
 
Scroll