Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   32036.22
Name   Situl arheologic de la Valea lui Mihai - Strada Izvorului
County   Bihor
Commune   Oraş Valea Lui Mihai
City/Town/Village   Valea Lui Mihai
Address   Strada Izvorului nr. 58, 72, 84, 86
Place   Strada Izvorului
Place, other names   Strada Forraskut
Landmark   Situl a fost descoperit în zona nordică a localităţii, la cca 200 m sud de gara CFR, în grădinile caselor de pe strada Izvorului.
Hydrographic landmark - name   Mouca
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   câmpie
Land utility   locuire
Site Class   locuire; descoperire funerară
Site Type   aşezare; mormânt
Date of discovery   1921
Last record update   29.01.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare civilă  Preistorie    

Fără precizarea perioadei istorice, Andrassy menţionează în acest punct de descoperire două fragmente din diferite lame de silex şi un topor de piatră.

 
aşezare civilă  Neolitic    

Au fost descoperite vase, fragmente ceramice, unelte de piatră şi de os, vase cu picior înalt cilindric perforat.

 
aşezare civilă  Eneolitic    

Au fost identificate mai multe fragmente laterale de vase ornamentete cu puncte şi linii incizate, fragmente din torţi de vase, două fragmente dintr-o vatră portabilă, ceşti de dimensiuni mari, cu torţi puternic supraînălţate.

 
aşezare civilă  Epoca bronzului    

Au fost descoperite un fragment ceramic, un fragment de mărime neprecizată dintr-un celt de bronz şi un ac turnat din bronz (în inventarul muzeului Andrassy este menţionat faptul că obiectul a fost furat din colecţie).

 
mormânt de incineraţie  Epoca bronzului Hajdubagosa  

În 2009, cu ocazia construirii unei clădiri anexe, Florin Fechete, proprietarul lotului situat în apropierea fabricii de conserve Arovit, a descoperit un vas preistoric, la o adâncime de aproximativ 1,5 m. Oala avea formă bitronconică, ornamentată cu caneluri în fromă de spirală, având două torţi late. Vasul, care poate fi pus în legătură cu cultura Hajdubagosa, a fost descoperit aproape întreg, cu fragmente rupte din buza lui. În interiorul oalei a fost găsită cenuşă şi un pandantiv din bronz în formă de semilună, aşadar fiind vorba despre un mormânt de incineraţie în urnă. Vasul şi pandantivul au fost cumpărate de către Muzeul Ţării Crişurilor.

 
aşezare civilă  Hallstatt    

Au fost descoperite un fragment de buză şi un fragment de toartă de vas ceramic.

 

Bibliography
1. Csorba, Sandor, Studiu arheologic de fundamentare PUG pentru orașul Valea lui Mihai, 2017 [Studiu istoric] (site record source)
2. Inventarul muzeului dr. Andrassy Erno, Arhivele personale Erno Andrăssy, nr. inv. 254-255, 271-277, 282-283 [Publicaţie]
3. Dumitraşcu, Sever, Repertoriul monumentelor naturii, arheologice, istorice, etnografice, de arhitectură și artă din județul Bihor, Oradea, 1974, 83 [Publicaţie]
 
 
Scroll