Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   120147.01
Name   Turnul de epocă romană de la Vătava - Cetăţele
County   Mureş
Commune   Vătava
City/Town/Village   Vătava
Place   Cetăţele
Landmark   Situl se află în extravilanul satului Vătava, la aproximativ cinci km nord de vatra satului, aproape de graniţa cu judeţul Bistriţa-Năsăud.
Geomorphology   deal
Land utility   păşune
Site Class   locuire
Site Type   sistem defensiv
Description   Situl arheologic a fost identificat în extravilanul satului Vătava, la aproximativ cinci km nord de vatra satului, în urma unei periegheze realizate în toamna anului 2011. Cu această ocazie a fost observată o structură de pământ de formă patrulateră (aprox. 15 x 15 m) delimitată de un şanţ şi un val de pământ. Pe latura estică, şanţul a fost substituit de albia unui pârâu. Descoperirea întâmplătoare a unei monede de bronz de epocă romană a putut determina apartenenţa culturală şi cronologică a sitului. Aceste elemente asociate cu găsirea într-o zonă învecinată a unor fibule romane precum şi apropierea de castrul roman de la Brâncoveneşti (aflat la 15 km) au determinat interpretarea structurii amintite ca fiind rămăşiţele unui turn roman. Amplasat pe marginea unui platou, punctul oferă o bună vizibilitate asupra văilor apropiate precum şi asupra văii Mureşului, până dincolo de Brâncoveneşti şi municipiul Reghin (aflat la aprox. 35 km).
Date of discovery   2011
State of preservation   precară / 26.06.2015
Last record update   30.03.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Turn  Epocă romană (Secolele al II-lea - al III-lea p. Chr.) romană  

Turnul are o incintă patrulateră de aproximativ 15 x 15 m, de pământ, delimitată de un şanţ şi un val cu palisadă la exterior. Turnul propriu-zis se află în colţul de sud-vest al incintei. Au fost identificate şi o serie de complexe precum un cuptor şi gropile de stâlpi ale unor construcţii din lemn şi chirpici.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare sistematică 2017

În campania din anul 2017 s-au deschis două secțiuni și o suprafață pentru identificarea elementelor de fortificație în partea de nord și sud și stabilirea cu exactitate a dimensiunea turnului.

Muzeul Județean Mureș MAN Nicoleta
CIOATA Dan Mihai
PÉTER PÁNCZÉL Sido
KATALIN Szilamér
2. diagnoză 2013

Muzeul Judeţean Mureş CIOATĂ Daniel
MAN Nicoleta
PÁNCZÉL Szilamér-Péter
BONTA Coralia-Dorina
ŐTVŐS Koppány

Bibliography
1. Cioată, Daniel et all, Vătava | Judeţ: Mureş | Punct: Cetăţele | Anul: 2013, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2013, Institutul Național al Patrimoniului, 2014, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5280&d=Vatava-Mures-Cetatele-2013 [Publicaţie] (site record source)
2. Man, Nicoleta, 73. Vătava, jud. Mureș - Punct: Cetățele, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2017, Institutul Național al Patrimoniu, Bucureşti, 2018, 151, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5966&d=Vatava-Mures-Cetatele-2017 [Publicaţie]
3. Panczel, Szilamer Peter et alii, Fortificaţii romane pe versantul vestic al Munţilor Călimani, Buletinul Limes. Frontierele Imperiului Roman în România, 3, Cluj-Napoca, 2018, 34-39, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=70445-fortificatii-romane-pe-versantul-vestic-al-muntilor-calimani--buletinul-limes-frontierele-imperiului-roman-in-romania--3-2018 [Publicaţie]
 
Site Photos

Scroll