Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   27409.01
Nume   Aşezarea de epoca medievală de la Arpăşel - Ceresz Liget
Județ   Bihor
Unitate administrativă   Batăr
Localitate   Arpăşel
Punct   Ceresz Liget
Reper   Pe malul unei viroage care tăia terasa aflată la sud-est de satul Arpăşel a fost descoperită o mică aşezare cu două sau trei gospodării. Situl se află pe partea dreaptă a drumului judeţean Arpăşel-Batăr în apropierea fermei Tulca Mică şi a ramificaţiei drumului spre depozitul şi silozurile Agroind Cauaceu.
Forma de relief   câmpie
Utilizare teren   agricultură
Categorie   locuire
Tip   aşezare civilă
Data ultimei modificări a fişei   06.02.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare civilă  Epoca medievală timpurie (secolele VIII-X)    

În timpul lucrărilor agricole de la locul denumit „Czseres Liget” în solul gălbui proaspăt discuit, au fost observate mai multe pete de pământ mai închis la culoare, rotunde sau alungite. Prin materialul ceramic, bucăţile de chirpic, piatră de râu şi calcar ele semnalează urmele unor gospodării medievale timpurii din secolele VIII-X. Din cauza pământului sfărmicios pregătit pentru însămânţare nu au putut fi culese mai multe materiale arheologice pentru că erau greu de distins în solul astfel lucrat. Cele identificate pot asigura, este adevărat, destul de larg datarea micii aşezări în zorile evului mediu. Populaţia unor astfel de aşezări era, potrivit, literaturii de specialitate, slavă sau românească. Locuitorii au vieţuit aici în timpul de dominaţiei politice avare sau imediat după căderea caghanatului avar, la sfârşitul secolului al IX-lea şi până la descălecatul ungurilor în Bazinul Carpatic în 896 sau chiar mai târziu, când situaţia politică cunoaşte o schimbare majoră.

 

Bibliografie
1. Bulzan, Sorin, Noi cercetări arheologice de teren din teritoriul comunei Batăr, județul Bihor, Crisia, LI, 2021, 99 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll