Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   27409.01
Name   Aşezarea de epoca medievală de la Arpăşel - Ceresz Liget
County   Bihor
Commune   Batăr
City/Town/Village   Arpăşel
Place   Ceresz Liget
Landmark   Pe malul unei viroage care tăia terasa aflată la sud-est de satul Arpăşel a fost descoperită o mică aşezare cu două sau trei gospodării. Situl se află pe partea dreaptă a drumului judeţean Arpăşel-Batăr în apropierea fermei Tulca Mică şi a ramificaţiei drumului spre depozitul şi silozurile Agroind Cauaceu.
Geomorphology   câmpie
Land utility   agricultură
Site Class   locuire
Site Type   aşezare civilă
Last record update   06.02.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare civilă  Epoca medievală timpurie (secolele VIII-X)    

În timpul lucrărilor agricole de la locul denumit „Czseres Liget” în solul gălbui proaspăt discuit, au fost observate mai multe pete de pământ mai închis la culoare, rotunde sau alungite. Prin materialul ceramic, bucăţile de chirpic, piatră de râu şi calcar ele semnalează urmele unor gospodării medievale timpurii din secolele VIII-X. Din cauza pământului sfărmicios pregătit pentru însămânţare nu au putut fi culese mai multe materiale arheologice pentru că erau greu de distins în solul astfel lucrat. Cele identificate pot asigura, este adevărat, destul de larg datarea micii aşezări în zorile evului mediu. Populaţia unor astfel de aşezări era, potrivit, literaturii de specialitate, slavă sau românească. Locuitorii au vieţuit aici în timpul de dominaţiei politice avare sau imediat după căderea caghanatului avar, la sfârşitul secolului al IX-lea şi până la descălecatul ungurilor în Bazinul Carpatic în 896 sau chiar mai târziu, când situaţia politică cunoaşte o schimbare majoră.

 

Bibliography
1. Bulzan, Sorin, Noi cercetări arheologice de teren din teritoriul comunei Batăr, județul Bihor, Crisia, LI, 2021, 99 [Publicaţie] (site record source)
 
 
Scroll