Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   132173.06
Nume   Tumulul de la Baba Ana - Sit 2 (Km 21+995 – 22+040)
Județ   Prahova
Unitate administrativă   Baba Ana
Localitate   Baba Ana
Punct   Sit 2
Reper   Tumulul se află la aproximativ 2 km sud faţă de centrul localităţii Baba Ana, la 0,6 km vest de râul Ghighiu, pe Autostrada Ploieşti-Buzău, Lot 2 Mizil-Pietroasele, km 21+995 – 22+040.
Reper hidrografic - nume   Ghighiu
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   câmpie
Categorie   descoperire funerară
Tip   tumul
Observații   Cercetările arheologice au fost efectuate cu scopul de a descărca de sarcină arheologică pentru a se permite efectuarea lucrării „Execuţie Lucrări Autostrada Ploieşti-Buzău, LOT 2 Mizil-Pietroasele km 21+000 – km 49+350”.
Descoperitor   Radu Băjenaru, Dorin Sârbu, Vadym Ovseanikov
Data descoperirii   2022
Suprafața sitului   11786 mp
Stare de conservare   medie / 30.07.2024
Riscuri naturale   Animale: 4 / 30.07.2024; Exces de aciditate în sol: 4 / 30.07.2024
Data ultimei modificări a fişei   30.07.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
mormânt  Epoca bronzului    

În cursul săpăturilor preventive din situl Baba Ana 2 a fost cercetat un tumul care, cel mai probabil, a fost construit într-o singură etapă, la începutul epocii bronzului (avea o singură manta). În sprijinul acestei afirmaţii pot fi aduse ca argumente elementele de ritual funerar ale mormântului central (M21): groapă rectangulară, poziţia pe spate cu picioarele chircite a scheletului, prezenţa unor resturi de material vegetal descompus, precum şi a pigmentului de ocru. Aceleaşi elemente de ritual funerar sunt prezente în M4 şi M14, cu diferenţa că cel din urmă era chircit pe dreapta.

 
mormânt  Epoca bronzului mijlociu    

Ca o ipoteză de lucru, încadrăm mai larg în epoca timpurie sau mijlocie a epocii bronzului mormintele M7 (groapă cu treaptă şi nişă?; chircit pe stânga), M8 (chircit pe dreapta), M10 (chircit pe stânga), M12 (chircit pe stânga), M13 (chircit pe dreapta), M17 (groapă rectangulară; chircit pe stânga), M18 (groapă ovală; chircit pe dreapta), M19 (pe dreapta?) şi M20 (chircit pe dreapta).

 
mormânt  Epoca bronzului Monteoru  

O datare ceva mai sigură o are M15 (groapă rectangulară; chircit pe dreapta). Judecând după ceaşca cu analogii în mediul Monteoru final, acest mormânt ar putea fi datat la finele bronzului mijlociu sau începutul bronzului final.

 
mormânt  La Téne târziu (sec. II-III p. Chr)    

M11 (groapă ovală, foarte alungită; orientat N-S) avea depusă la picioare o cană lucrată la roată, iar la şoldul drept un pumnal de fier cu inel la mâner. Pumnalul îşi găseşte bune analogii printre descoperirile sarmatice din sec. II-III d.Hr.

 
mormânt  Epoca medievală (sec. XI-XIII p. Chr.)    

Următoarea etapă de utilizare a tumulului ca spaţiu funerar este „jalonată” de M3 (groapă ovală; decubit dorsal; 292ºVNV), în care a fost descoperită o cataramă de tip „liră”, datată în mare în secolele XI-XIII d.Hr. Alte câteva morminte în decubit dorsal (M1, M2, M5, M6 şi M16) au şi ele scheletele orientate în sector nord-vestic. În lipsa oricăror elemente de inventar atribuirea lor este deocamdată problematică. Totuşi, nu putem exclude posibilitatea ca ele să aparţină în linii mari aceleiaşi epoci.

 
fragment ceramic  Epoca migraţiilor (sec. IV p. Chr.) Sântana de Mureş - Cerneachov  

În cursul săpăturii de la Baba Ana – Sit 2, atât în stratul arabil, cât şi în stratul de pământ negricios care suprapunea mantaua tumulului, a apărut sporadic material ceramic de factură Sântana de Mureş – Černjahov (extrem de fragmentar, atipic ca formă). Totuşi, nu este clar în ce măsură complexele nefunerare care au deranjat tumulul au vreo legătură cu prezenţa acestui material ceramic pe tumul.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2023

Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" BĂJENARU Radu
SÂRBU Dorin
OVSEANIKOV Vadym

Bibliografie
1. Băjenaru, Radu; Sârbu, Dorin, Raport de cercetare arheologică preventivă privind obiectivul "execuție lucrări autostrada ploiești-buzău lot 2 Mizil-Pietroasele km 21+000 - km 49+350" Baba Ana, Sit 2 (Km 21+995 - 22+040), București, 2023 [Raport] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll