Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   83534.41
Name   Aşezarea de la Cristuru Secuiesc - Cinema/Magazin (Mozi/Áruház)
County   Harghita
Commune   Oraş Cristuru Secuiesc
City/Town/Village   Cristuru Secuiesc
Address   Piaţa Libertăţii, nr. 52
Place   Cinematograful Arta
Land utility   locuire
Description   La săparea fundaţiei pentru cinematograful „Arta”, au fost deranjate urmele unor locuiri medievale. Cu ocazia săpăturilor de salvare, I. Molnar şi A. Szekely au observat urme de locuire din sec. XIII - XV: vetre de foc, podele de lut, bordeie, cuptoare, gropi, precum şi un mormânt orientat cu capul spre SSE.
Notes   Situl a fost grav afectat de construcţia cinematografului „Arta”.
Date of discovery   1972
Site Surface   1839 mp
State of preservation   grav afectat / 11.03.2013
Human risk   Demolare: 5 / 11.03.2013
Last record update   21.05.2013
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Locuire  Epocă medievală (Sec. XIII - XVIII)    

S-au descoperit fragmente ceramice datate în sec. XIII - XV, zgură şi lupe de bronz din sec. XIII - XIV. Într-unul din şanţuri, sub straturile medievale s-a descoperit o groapă adâncă de 3,15 m, umplută cu pământ cenuşiu în care s-au găsit fragmente ceramice de sec. XIII - XV, bucăţi de piele, seceri şi cuţite, o cataramă de cupru ornamentată cu minuscule gotice, o piuliţă sculptată dîn andezit şi bucăţi de lipitură cu urme de bârne. În 1976 s-au descoperit urmele unui bordei datat după fragmente ceramica ca fiind de secol XIII, un cuptor cu vatră pavată, ceramică din sec. XIII - XIV, gropi menajere din sec XIII. S-a descoperit o fântână adânca de 4,70-4,80 m, căptuşită cu bârne de lemn, iar spre fund este căptuşită cu pietre. Din fântână s-au scos fragmente ceramice, vase de lemn din sec. XIV - XV, apărătoarea unui cuţit mare şi zgură. De asemenea, s-au mai descoperit fragmente ceramice şi de cahle din sec. XIII - XVIII, un vârf de săgeată de fier, seceri, cuţite, toata unui vas de cupru, o potcoavă, rozeta unui pinten, nişte cuie din evul mediu târziu; un mâner de os ornamentat, un tipar de piatră din evul mediu târziu.

 
Mormânt  Epocă medievală    

Mormântul era orientat cu capul spre SSE. Într-un sicriu în formă de ladă, după determinarea lui I. Molnar, se afla o femeie tânără, fără inventar, cu braţele întinse de-a lungul corpului. Mormântul era acoperit de straturi medievale tărzii - moderne.

 

Bibliography
1. Kosza Antal, 2010 [Fişă de sit]
2. Cavruc, Valeriu, Repertoriul arheologic al județului Harghita, Carpații Răsăriteni, Sfântu Gheorghe, 2000, 99-100 [Publicaţie]
 
 
Scroll