Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   179418.02
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   IF-I-m-B-15206.01
Nume   Situl arheologic de la Măgurele - ruinele mănăstirii Grindure
Județ   Ilfov
Unitate administrativă   Oraş Măgurele
Localitate   Măgurele
Reper   Situl arheologic se află în partea de sud-est a complexului de clădiri din incinta Institutului de Fizică Atomică.
Reper hidrografic - nume   Ciorogârla
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   terasă
Utilizare teren   locuire
Categorie   structură de cult
Tip   mănăstire
Descriere   Mănăstirea este o ctitorie a boierului Badea vornic, cel care oferă şi mănăstirii o serie de proprietăţi. După moartea acestuia mănăstirea se ruinează fiind rectitorită şi reconstruită de boierul Stelea, în anul 1582. Situl arheologic curprinde ruinele unor fundaţii din cărămidă ale mănăstirii Grindure.
Observații   Delimitarea sitului şi a zonei de protecţie a fost reglementată prin PUG Măgurele 2006, fiind propuse de arheologul Vasilica Sandu Cuculea.
Suprafața sitului   2,753 ha
Data ultimei modificări a fişei   21.02.2024
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Mănăstire  Epoca medievală dezvoltată (secolele XV-XVI) românească 1582     
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2011

Cercetarea s-a defășurat în zona de protecție a fostei mănăstiri Grindure, respectiv în punctul strada Atomiștilor nr. 409. S-a desfășurat în perioada octombrie - noiembrie, în baza autorizației nr. 242/25.10.2011. Au fost documentate 4 structuri de cărămizi reprezentând anexe ale conacului, resturi de fundaţii şi conducte din tuburi ceramice legate de clădirea conacului Oteteleșanu, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Au mai fost cercetate şi două complexe, o zonă aproximativ circulară (posibil partea inferioară a unei gropi afectate de construcțiile moderne), la vest de Structura 1, unde s-au descoperit fragmente ceramice din epoca bronzului, precum și o zonă cu pământ negricios, situată la est de structura 3, sub fundația centralei termice, de unde a fost recoltat material ceramic constând din străchini cu buza arcuită, fragmente de borcane cu brâu pe umăr și buză crestată, funduri și pereți de vase datând din epoca timpurie a fierului (cultura Basarabi). De asemenea au fost descoperite sporadic şi fragmente ceramice aparţinând culturii getice. Nu au fost identificate însă nivelele de locuire aparţinând acestor epoci întrucât acestea au fost distruse de lucrările de amenajare a anexelor conaculu și, mai ales, în momentul construirii centralei termice a IFA.

Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" Bucureşti SÂRBU Dorin
GANCIU-PETCU Ioana Ancuţa
2. evaluare de teren 2005

Muzeul Municipal Bucureşti SANDU CUCULEA Vasilica

Bibliografie
1. Ungureanu, Cristiana; Tulica, Sorin; Dumitru, Valentina; Deny, Daniel, Plan monumente istorice și situri arheologice, Planul urbanistic general al orașului Măgurele, județul Ilfov, București, 2006 [Referinţă cartografică] (sursa fişei de sit)
2. Sandu Cuculea, Vasilica, Lista siturilor arheologice din teritoriul intravilan și extravilan al orașului Măgurele și al localităților suburbane, județul Ilfov, Planul urbanistic general al orașului Măgurele, județul Ilfov, București, 2006 [Document de arhivă] (sursa fişei de sit)
3. Sârbu, Dorin; Ganciu, Ana, Raport privind rezultatele supravegherii arheologice și al săpăturilor preventive determinate de construirea clădirii "Centrului Integrat de Tehnologii Avansate cu Laser" (oraș Măgurele, Platforma de Fizică Măgurele, jud. Ilfov), București, 2011 [Publicaţie]
4. Sârbu, Dorin; Ganciu, Anca, Raport final privind rezultatele supravegherii arheologice și ale săpăturilor preventive determinate de construirea "Centrului Integrat de Tehnologii Avansate cu Laser" (oraș Măgurele Platforma de Fizică Măgurele, jud. Ilfov), București, 2011 [Publicaţie]
 
 
Scroll