Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   179418.02
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   IF-I-m-B-15206.01
Name   Situl arheologic de la Măgurele - ruinele mănăstirii Grindure
County   Ilfov
Commune   Oraş Măgurele
City/Town/Village   Măgurele
Landmark   Situl arheologic se află în partea de sud-est a complexului de clădiri din incinta Institutului de Fizică Atomică.
Hydrographic landmark - name   Ciorogârla
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   terasă
Land utility   locuire
Site Class   structură de cult
Site Type   mănăstire
Description   Mănăstirea este o ctitorie a boierului Badea vornic, cel care oferă şi mănăstirii o serie de proprietăţi. După moartea acestuia mănăstirea se ruinează fiind rectitorită şi reconstruită de boierul Stelea, în anul 1582. Situl arheologic curprinde ruinele unor fundaţii din cărămidă ale mănăstirii Grindure.
Notes   Delimitarea sitului şi a zonei de protecţie a fost reglementată prin PUG Măgurele 2006, fiind propuse de arheologul Vasilica Sandu Cuculea.
Site Surface   2,753 ha
Last record update   21.02.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Mănăstire  Epoca medievală dezvoltată (secolele XV-XVI) românească 1582     
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 2011

Cercetarea s-a defășurat în zona de protecție a fostei mănăstiri Grindure, respectiv în punctul strada Atomiștilor nr. 409. S-a desfășurat în perioada octombrie - noiembrie, în baza autorizației nr. 242/25.10.2011. Au fost documentate 4 structuri de cărămizi reprezentând anexe ale conacului, resturi de fundaţii şi conducte din tuburi ceramice legate de clădirea conacului Oteteleșanu, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Au mai fost cercetate şi două complexe, o zonă aproximativ circulară (posibil partea inferioară a unei gropi afectate de construcțiile moderne), la vest de Structura 1, unde s-au descoperit fragmente ceramice din epoca bronzului, precum și o zonă cu pământ negricios, situată la est de structura 3, sub fundația centralei termice, de unde a fost recoltat material ceramic constând din străchini cu buza arcuită, fragmente de borcane cu brâu pe umăr și buză crestată, funduri și pereți de vase datând din epoca timpurie a fierului (cultura Basarabi). De asemenea au fost descoperite sporadic şi fragmente ceramice aparţinând culturii getice. Nu au fost identificate însă nivelele de locuire aparţinând acestor epoci întrucât acestea au fost distruse de lucrările de amenajare a anexelor conaculu și, mai ales, în momentul construirii centralei termice a IFA.

Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" Bucureşti SÂRBU Dorin
GANCIU-PETCU Ioana Ancuţa
2. evaluare de teren 2005

Muzeul Municipal Bucureşti SANDU CUCULEA Vasilica

Bibliography
1. Ungureanu, Cristiana; Tulica, Sorin; Dumitru, Valentina; Deny, Daniel, Plan monumente istorice și situri arheologice, Planul urbanistic general al orașului Măgurele, județul Ilfov, București, 2006 [Referinţă cartografică] (site record source)
2. Sandu Cuculea, Vasilica, Lista siturilor arheologice din teritoriul intravilan și extravilan al orașului Măgurele și al localităților suburbane, județul Ilfov, Planul urbanistic general al orașului Măgurele, județul Ilfov, București, 2006 [Document de arhivă] (site record source)
3. Sârbu, Dorin; Ganciu, Ana, Raport privind rezultatele supravegherii arheologice și al săpăturilor preventive determinate de construirea clădirii "Centrului Integrat de Tehnologii Avansate cu Laser" (oraș Măgurele, Platforma de Fizică Măgurele, jud. Ilfov), București, 2011 [Publicaţie]
4. Sârbu, Dorin; Ganciu, Anca, Raport final privind rezultatele supravegherii arheologice și ale săpăturilor preventive determinate de construirea "Centrului Integrat de Tehnologii Avansate cu Laser" (oraș Măgurele Platforma de Fizică Măgurele, jud. Ilfov), București, 2011 [Publicaţie]
 
 
Scroll