Site Information
Location   Display on the map of Romania
RAN Code   142097.03
Name   Situl arheologic de la Aghireş - Livada Veche
County   Sălaj
Commune   Meseşenii De Jos
City/Town/Village   Aghireş
Place   Livada Veche
Landmark   Situl se află pe malul drept al pârâului Valea Mâţii, între cătunul cu acelaşi nume şi satul Aghireş. Zona investigată este uşor mai înaltă în peisajul de luncă creat de pârâul menţionat.
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   Aspectul iniţial al zonei a fost modificat în anii socialismului prin amenajarea unei livezi.
Notes   Cercetări efectuate cu scopul salvării vestigiilor arheologice afectate de proiectul investiţional "Şosea ocolitoare cu acces din DN1 F/E81 în DJ191C pentru devierea traficului din municipiul Zalău".
Site Surface   2500 mp
Last record update   12.01.2021
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epoca medievală timpurie (sec. X - XII)    

Ceramica descoperită este preponderent fragmentară ceea ce a permis doar reconstituirea unor puţine forme. Este vorba despre: oala fără toarte, strachina şi căldarea de lut. Oala fără toarte este lucrată la roata înceată (cea mai mare parte) sau la roata rapidă, aflată însă în cantitate mai mică. Strachina este reprezentată doar prin câteva fragmente lucrate la roata înceată. A fost descoperit un singur fragment dintr-o căldare, lucrată la roata înceată. Această descoperire este extrem de interesantă şi importantă, întrucât, până acum este prima căldare de lut descoperită pe teritoriul judeţului Sălaj. Nu dispunem de prea multe elemente pentru a jalona cât mai strâns limitele cronologice între care se înscrie evoluţia aşezării cercetate. Astfel că, datarea vestigiilor poate fi făcută având în vedere caracteristicile tehnice ale materialului arheologic, precum şi analogiile constatate. Prin caracteristicile sale (forme, tehnică de modelare, elementele de decor, prezenţa decorului cu unghia sau cu beţişorul), ceramica descoperită aici îşi găseşte analogii în situri databile începând cu sfârşitul secolului X şi pe parcursul secolelor XI-XIII, cum sunt cele de la Zalău "Valea Miţii" sau Gornea. Cei doi pinteni descoperiţi, datorită caracteristicilor spinului şi a dimensiunilor braţelor, pot fi încadraţi în sec. XI-XII, cu analogii în descoperirile de la Sighişoara "Dealul Viilor - Aşezarea".

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 2009

* BEJINARIU Ioan
MJIA Zalău * *

Bibliography
1. Bejinariu, Ioan, Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 2009, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2010, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4404 [Publicaţie]
2. Bejinariu, Ioan, Aghireș-Livada Veche, 2009, http://acera.cimec.ro/ViewFisaTehnicaPublic.aspx [Fişă tehnică]
 
 
Scroll