Site Information
Location   Display on the map of Romania
RAN Code   158467.02
Name   Cetatea de epocă medievală de la Berini - Cetatea turcească
County   Timiş
Commune   Sacoşu Turcesc
City/Town/Village   Berini
Place   Cetatea turcească
Place, other names   Obiectiv 1
Landmark   Fortificaţia de pământ a fost identificată la nord de localitatea Berini, pe malul unui braţ al Pogănişului, actualmente inactiv.
Hydrographic landmark - name   Pogăniş
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   câmpie
Site Class   locuire
Site Type   aşezare civilă
Description   Încă de timpuriu, din anul 1880, Beriniul intră în atenţia istoricilor, prin aducerea în Muzeul din Timişoara a şase fragmente ceramice, culese de pe malul Pogănişului, din zona "vechii cetăţi de pământ" de la Berini. Piesele nu sunt încadrate cronologic. Informaţiile legate de acest punct se vor rostogoli în istoriografia maghiară de la finele secolului XIX şi începutul secolului XX, însă date mai precise cu privire la locaţia acestora nu vor mai apărea. Istoriografia românească preia aceste date, cetatea de la Berini ajungând chiar să fie corelată cu importanta localitate medievală Chery, căutată de istorici şi localizată în numeroase alte puncte, dar care se pare că aceasta se află în cu totul altă locaţie, pe malul Timişului.
Localizarea fortificaţiei în teren a avut loc în cadrul unei periegheze personale a lui Cristian Floca, din 2011, ponită de la informaţia regăsită în repertoriul lui S.A. Luca, 2006, p. 35, care menţionează o cetate de pământ la Berini, fără alte precizări. Redăm aici notele inedite din jurnalul de teren de la data descoperirii: "Cetatea turcească/de pământ - localizarea acestui punct era inexistentă, la fel şi datarea. Din discuţiile cu localnicii am reperat punctul la N de sat, pe unul din braţele Pogănişului. Din observaţiile primare, avem de-a face cu o fortificaţie medievală (sec. XIV-XVI?) cu 3 şanţuri de apărare, care barează braţul de apă natural. Şanţurile au până la 2 m adâncime şi 6 m lăţime, păstrându-se în această stare datorită lipsei intervenţiei mecanizate aici. Deşi vizibilitatea este nulă, efectuarea unui mic sondaj de verificare în centrul (mai înalt) al sitului, a evidenţiat puternice urme de incendiere, cu straturi masive de chirpici, de care nu s-a putut trece cu micul hârleţ. Pe lângă acest chirpici, s-au descoperit fragmente ceramice databile în evul mediu dezvoltat, probabil şi târziu, şi două cuie/piroane. Un alt aspect interesant este relatarea localnicului legată de zona malului stâng al Pogănişului, pe sectorul Otveşti, Berini, care ar reprezenta zona satului bătrân, a fostului Berini".
Notes   Suprafaţa sitului nu a fost delimitată în Studiu de fundamentare pentru PUG din anul 2022, aşadar nu cunoaştem localizarea sa exactă pentru a putea adăuga coordonatele geografice în Serverul Cartografic pentru Patrimoniu Cultural Naţional.
Last record update   20.03.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Cetate  Epoca medievală (secolele XIV-XV)        
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2011

Academia Română - Filiala Timișoara FLOCA Cristian

Bibliography
1. Micle, Dorel; Floca, Cristian; Ardelean, Adrian, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea și delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu archeologic pentru comuna Sacoșu Turcesc, județul Timiș, Plan Urbanistic General, 2022 [Fişă de sit] (site record source)
 
 
Scroll