Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   12796.18
Name   Valul de pământ de la Chesinţ - Valul roman III
County   Arad
Commune   Zăbrani
City/Town/Village   Chesinţ
Place   Valul roman III
Place, other names   Iarc, Valea Ţiganilor
Landmark   Obiectivul arheologic se află la 900 m E de biserica ortodoxă din Chesinţ; la 3,26 km SV de biserica catolică din Neudorf; la 2,9 km S de intersecţia DJ 691 Alioş – Neudorf cu DJ 682 Zăbrani – Neudorf şi la 170 m E de versantul drept al Pârâului Valea Ţiganilor.
Hydrographic landmark - name   Valea Ţiganilor
Hydrographic landmark - type   pârâu
Land utility   agricultură
Site Class   locuire
Site Type   sistem defensiv
Description   Obiectivul arheologic este amplasat în versantul drept al Pârâului Valea Ţiganilor, urmărind aproximativ curba de nivel de 175 de m, la jumătatea distanţei dintre talvegul pârâului respectiv şi fruntea promontoriului creat de confluenţa Pârâului Valea Cufundoasa cu Pârâul Valea Ţiganilor.
Notes   Structura este parte a unui ansamblu reprezentând cea mai estică fortificaţie liniară care traversează întreg Banatul de la nord la sud, fiind identificată sub denumirea generică de „Valul roman III”. Această structură poate fi surprinsă pe teritoriul României între localităţile Jamu Mare (jud. Timiş) şi Neudorf (jud. Arad) însumând 108,6 km.

Valul III este cercetat invaziv din câte cunoaştem până astăzi, în zona Remetea Mare, printr-o săpătură preventivă a cărei rezultate ştiinţifice au fost publicate de către Dorel Micle şi colaboratorii în anul 2016 şi, mai recent, în zona Moşniţa-Bucovăţ, rezultate rămase inedite.
Discoverer   Liviu Măruia, Bogdan Seculici, Lavinia Bolcu, Cristian Floca, Ioan Vedrilă, Andreea Gogoşanu
Date of discovery   2009
State of preservation   medie / 20.01.2016
Human risk   Agricultură intensivă: 3 / 20.01.2016
Last record update   01.04.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Fortificaţie liniară  Postromană (secolele II-V p. Chr.)    

Lipsa unor investigaţii arheologice punctuale şi precise împietează, deocamdată, asupra unei datări mai precise.

Investigaţiile arheologice sistematice de teren nu au evidenţiat în acest areal nici un fel de artefacte arheologice. Valul „roman” se păstrează pe o lungime de 540 m, având o înălţime actuală de cca. 1,5 m, o lăţime pe muchie de cca. 3 m şi o lăţime la bază de cca. 10 m. Şanţul, amplasat spre E, are o adâncime păstrată de peste 1m.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. periegheză 2009

Universitatea de Vest din Timişoara MĂRUIA Liviu
SECULICI Bogdan
BOLCU Lavinia
VEDRILĂ Ioan
FLOCA Cristian
GOGOȘANU Andreea

Bibliography
1. Măruia, Liviu; Seculici, Bogdan; Bolcu, Lavinia; Vedrilă, Ioan; Gogoșanu, Andreea; Floca, Cristian [Fişă de sit] (site record source)
2. Pădureanu, E.D., Contribuţii la repertoriul arheologic de pe Valea Mureşului Inferior şi a Crişului Alb, Crisia, 15, 1985, 32 [Publicaţie]
3. Floca, Cristian, Studiu de fundamentare privind identificarea și delimitarea zonelor cu patrimoniu arheologic, precum și a zonelor de protecție din cadrul perimetrelor încadrate planului urbanistic general al comunei Chevereșu Mare, județul Timiș, 2023 [Studiu istoric]
 
 
Scroll