Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   156339.02
Name   Aşezarea de epocă postromană de la Dragşina - Terasa Timişului
County   Timiş
Commune   Chevereşu Mare
City/Town/Village   Dragşina
Place   Terasa Timişului
Landmark   Aşezarea a fost descoperită pe terasa înaltă a râului Timiş.
Hydrographic landmark - name   Timiş
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   terasă
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Notes   În lucrarea s-a privind Dacia sud-vestică în secolele III-IV, Doina Benea publică, în anul 1996, date despre o aşezare rurală complexă, descoperită se pare de către prof I. Brădeanu în malul Timişului. Verificată ulterior de către autoare, alături de Alexandru Rădulescu şi Florin Draşovean, aşezarea se distinge atât prin dimensiunea ei impozantă, cât mai cu seamă prin descoperiri, aici ieşind la lumină din malul erodat de ape un cuptor de olar şi mai multe tuburi suflante, care serveau aceluiaşi meşteşug. Acesta este motivul pentru care aşezarea a fost considerată un centru de olărie, beneficiind de un studiu dedicat, aparţinând lui Dorel Micle, în limba franceză, publicat un an mai târziu, în 1997.

Segmentul din malul stâng al râului, aflat la 1,4 km N-NV faţă de localitatea Dragşina, lung de cca 1 km şi care până în anii 2010 prezenta eroziune, a fost verificat în vederea studiului de fundamentrare pentru PUG 2023, însă s-a constatat că Administraţia Apelor Banat a intervenit asupra malului, care a fost consolidat cu bolovani de piatră de mari dimensiuni, process care a stopat eroziunea. Astfel, malul nu mai prezintă vizibilitate, iar situl nu a putut fi confirmat în teren şi delimitat. Din acest motiv, localizarea acestei descoperiri rămâne un obiectiv pentru cercetări viitoare.

Localizarea actuală din RAN şi Serverul Cartografic rămâne deocamdată una aproximativă, bazată pe propunerea din Studiul de fundamentare pentru PUG.
Last record update   27.03.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare  Postromană (secolele III-IV p. Chr.)        

Bibliography
1. Luca, Sabin Adrian, Descoperiri arheologice din Banatul Românesc, Sibiu, 2006, 95 [Publicaţie]
2. Mare, Mircea, Banatul intre secolele IV-IX, Timişoara, 2004, 170 [Publicaţie]
3. Floca, Cristian, Studiu de fundamentare privind identificarea și delimitarea zonelor cu patrimoniu arheologic, precum și a zonelor de protecție din cadrul perimetrelor încadrate planului urbanistic general al comunei Chevereșu Mare, județul Timiș, 2023 [Studiu istoric]
 
 
Scroll