Site Information
Location   Display on the map of Romania
RAN Code   83204.01
Name   Biserica medievală de la Felicieni
County   Harghita
Commune   Feliceni
City/Town/Village   Feliceni
Landmark   Biserica se află în centrul satului, lângă DN137, pe terasa stângă, sudică a râului Târnava Mare, la 1,5 km sud de oraşul Odorheiu Secuiesc.
Hydrographic landmark - name   Târnava Mare
Hydrographic landmark - type   râu
Site Class   structură de cult
Site Type   edificiu religios
Description   Biserica din Feliceni este una dintre cele mai vechi din zona Odorhei. Prima biserică de piatră a fost ridicată cel mai târziu la jumătatea secolului al 12-lea, şi nu se poate exclude existenţa a unui cimitir anterior în jurul unei biserici de lemn.
Notes   Biserica păstrează urme a cel puţin patru perioade în zidurile de elevaţie şi încă una în interior sub podea.
Ownership   Privat
Owner   Parohia Reformată Feliceni
Last record update   08.05.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală dezvoltată (sec. XIII-XIV) neprecizată 1332-1333 când apare menţionată în lista dijmelor papale. 

Planul bisericii este unul obişnuit pentru bisericile medievale din Secuime. El se compune dintr-un cor gotic poligonal cu contraforţi, navă şi turn de clopotniţă amplasat la vest în axa bisericii.

Intervenţiile ulterioare, post-medievale, s-au limitat la demolarea sacristiei pe partea nordică, la demolarea mesei altarului (probabil odată cu trecerea comunităţii la reformă pe la sfârşitul secolului al 16-lea) şi demolarea bolţilor.

 
Zid de incintă  Epoca medievală (sec. XIII-XIV)    

Biserica este înconjurată de un zid de incintă poligonal cu 14 laturi.Accesul în această incintă se face printr-o intrare semicirculară, accesibilă prin câteva trepte de piatră, ocrotită de un mic portic deschis.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 2021

Muzeul Secuiesc al Ciucului, Miercurea Ciuc BOTÁR István
2. cercetare preventivă 2016-2017

* BOTAR Istvan
Muzeul Secuiesc al Ciucului din Miercurea Ciuc * *
3. sondaj 1974

* SZEKELY Z.

Bibliography
1. Kavruc, Valeriu, Repertoriul Arheologic al Județului Harghita. Seria Monografii Arheologice II, Carpații Răsăriteni, Sfântu Gheorghe, 2000, 125 [Repertoriu] (site record source)
2. Botar, Istvan, Raport de cercetare preventivă Feliceni (m: Felsőboldogfalva, jud. Harghita) biserica reformată, 2017 [Raport de cercetare]
3. Botár, István, 119. Feliceni, com. Feliceni, judeţul Harghita Punct: centrul satului, lângă DJ137 - biserica reformată, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2021, 2022 [Publicaţie]
 
 
Scroll