Site Information
Location   Display on the map of Romania
RAN Code   4491.03
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   AB-II-m-B-00224
Name   Ruinele cetăţii Urieşilor de la Gârbova - Cetatea din pădure
County   Alba
Commune   Gârbova
City/Town/Village   Gârbova
Place   Cetatea din pădure
Place, other names, other languages   Alte Burg
Landmark   Cetatea se află la cca. 2 km sud spre sat, lângă drumul spre satul Jina, în pădure.
Hydrographic landmark - name   Dumbrava, Râul Mare
Hydrographic landmark - type   pârâu
Site Class   locuire
Site Type   aşezare civilă
Description   Semn al importanţei strategice, în vatra comunei Gârbova, cu denumirea săsească semnificativă Urwegen (drumul vechi), există două fortificaţii: o curte nobiliară fortificată şi o biserică înconjurată cu un posibil zid de incintă.
Cetatea a fost amintită în repertoriile lui Johann Michael Ackner, Eduard Albert Bielz, Iulian Marţian şi într-un manuscris. Friedrich Teutsch a lăsat o descriere romantică a ruinelor cetăţii vechi (alte Burg). Kurt Horedt includea cetatea în rândul celor de graniţă.
Last record update   10.03.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Cetate  Epoca medievală (sec. XIII - XV)    

Din traseul zidurilor de incintă s-au păstrat până astăzi, în stare relativ bună de conservare, latura lungă de la de vest şi cea scurtă de la sud. Latura de la nord, de închidere, a fost în întregime distrusă. Se observă unele fragmente de ziduri şi pe latura de est. Gheorghe Anghel a văzut la sud, în zona exterioară a porţii, două adâncituri şi o grămadă de pământ pe care le-a interpretat ca un complex de barare a intrării în cetate. Aceluiaşi autor îi aparţin şi alte informaţii obţinute în urma unor observaţii de teren. Zidurile late de 2 m se păstrau pe trei laturi, ceea ce a permis reconstituirea dimensiunilor: 80 m lungime şi lăţimea de 20 m.
Cetatea are formă cvasi-elipsoidală, cu lungimea de 90 m, iar lăţimea maximă este de 30 m. Intrarea este marcată de ziduri adosate. Zidurile au fost amenajate din piatră de carieră (faţa zidurilor) şi din spărturi de piatră sau pietre de râu. Astfel amenajate, zidurile de incintă au lăţimea cuprinsă între 1,60 m şi 1,80 m. Latura de sud, mai expusă atacurilor, a fost lăţită până la 2,70 m. În urmă cu un secol, zidurile din zona intrării se păstrau până la înălţimea de 4 m.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare preventivă 2011

Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu BEŞLIU MUNTEANU Petre
Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia OARGĂ Ovidiu

Bibliography
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 34, poz. 394 [Ordin MCC] (site record source)
2. Beşliu Munteanu, Petre, 120. Gârbova, com. Gârbova, jud. Alba, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2011, Bucureşti, p. 220 [Publicaţie]
3. Beșliu Munteanu, Petre, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2011, Institutul Național al Patrimoniului, Bucureşti, 2012, 220-221, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=4837&d=Garbova-Alba-Cetatea-din-Padure-2011 [Publicaţie]
 
Site Photos

Scroll