Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   5345.01
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010   AB-II-m-A-00248
Name   Biserica Sfântul Gheorghe de la Lupşa (Lupsa (magh.), Wolsdorf (germ.))
County   Alba
Commune   Lupşa
City/Town/Village   Lupşa
Landmark   În centrul satului
Hydrographic landmark - name   Arieş
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   Valea Arieşului
Site Class   structură de cult
Site Type   edificiu religios
Description   Veche biserică ortodoxă românească construită în anul 1421 de către cneazul Vladislav (din familia cnezilor Cândea), peste ruinele unei biserici mai vechi. Turnul clopotniţă adăugat în sec. XVIII. Trei straturi de pictură, între care cea mai veche si mai valoroasă datează din sec. al XV-lea.
State of preservation   medie / 19.01.2011
Ownership   privat
Owner   BOR
Last record update   13.03.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală dezvoltată (1421)    

Biserica ridicată la 1421 de către cnezii din familia Cândea avea un plan cu numai două încăperi: naos şi absida poligonală a altarului. Accesul în biserică se făcea prin intermediul a două portaluri, unul pe latura de sud şi altul pe latura de vest. Iniţial absida altarului a avut o altă boltă, probabil pe ogive, datorită contraforturilor pe care le prezintă la exterior această parte a monumentului.

 
turn clopotniţă  Epoca modernă (sec. XVIII)        
Biserică  Epoca medievală târzie (1750)    

Biserica actuală a fost mărită în sec. XVIII, cu ocazia refacerii bolţilor absidei, adăugândui-se în partea de vest, pronaosul. Vechiul portal în arc frânt de pe faţada vestică a naosului a fost mutat pe latura sudică a pronaosului iar între cele două încăperi au fost perforate două deschideri. În naos se păstrează o bună parte din pictura datată prin inscripţia de La proscomidie în 1750. Pictura de la 1750 este realizată în spirit tradiţional dar cu influenţe ale artei brâncoveneşti.

 
Biserică  Epoca modernă (1800-1810)    

La începutul sec. al XIX-lea bisericii îi este adăugat pridvorul ridicat în partea de sud a pronaosului. Pictura pridvorului a fost realizată la 1810. De asemenea, vechiul arc triumfal al altarului a fost înlocuit cu cel actual în formă semicirculară, în stil neoclasic.

 

Bibliography
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, 36, poz. 423 [Ordin MCC] (site record source)
2. Porumb, Marius, Două ctitorii româneşti din sec. al XV-lea: Biserica Sf. Gheorghe şi Mănăstirea Lupşa, Acta Musei Napocensis, XVI, Cluj, 1979, 620-633 [Publicaţie]
 
 
Scroll