Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   179524.08
Name   Situl arheologic de la Pantelimon - Pădurea Tânganu - Autostradă
County   Ilfov
Commune   Oraş Pantelimon
City/Town/Village   Pantelimon
Place   Pădurea Tânganu - Autostradă
Landmark   Situl a fost identificat pe un bot de terasă pe malul stâng, înalt a Colentinei, separat în prezent de Valea Tanganului.
Hydrographic landmark - name   Colentina
Hydrographic landmark - type   lac
Geomorphology   terasă
Land utility   pădure
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   Amplasat într-o microzonă deosebit de favorabilă din punct de vedere strategic, a resurselor naturale de hrană şi a căilor de comunicaţie, botul de terasă din punctul Tânganu "Autostradă" a oferit din cele mai vechi timpuri condiţii propice de trai comunităţilor omeneşti. Cele patru aşezări (din culturile Boian, Tei, geto-dacică şi din secolele XVIII-XIX) identificate în acest sit, reprezintă la scara istoriei, momente când populaţia trăitoare în această microregiune şi-a construit locuinţe stabile aici.
Notes   Situl apare de multe ori în literatura de specialitate pe localitatea Tânganu şi a fost iniţial înregistrat în RAN pe comuna Cernica, localitatea Tânganu cu codul 101797.01.
Date of discovery   1991
State of preservation   medie / 13.03.2020
Human risk   Afectare parţială: 2 / 13.03.2020
Last record update   29.03.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Tell  Neolitic Boian / Vidra  

În cadrul aşezării neolitice au fost descoperite o locuinţă de suprafaţă şi fragmente ceramice din perioada culturii Boian.

 
Aşezare  Epoca bronzului Tei / III  

Din aşezarea de epoca bronzului provin 2 locuinţe, o groapă menajeră, fragmente ceramice provenind de la vase de provizii, unelte de silex şi piatră, un fragment dintr-o rotiţă de la un car de cult şi oase de animale.

 
Aşezare  Epoca geto-dacică (secolele IV-III a.Chr.)    

Din aşezarea de secol IV-Ill a.Chr. au fost descoperite un bordei şi fragmente de vase care se incadrează în această perioadă.

 
Aşezare  Epoca medievală târzie (secolele XVIII-XIX)    

În cadrul aşezării din secolele XVIII-XIX au fost descoperite trei bordeie, două cuptoare în aer liber şi o groapă menajeră.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare de salvare 1992

Muzeul Municipiului București SANDU CUCULEA Vasilica
2. evaluare de teren 1991

Muzeul Național de Istorie a României DAMIAN Paul
TEODOR Eugen S.
MIHAI Dana
MEDINCEANU Rodica

Bibliography
1. Sandu Cuculea, Vasilica, Săpăturile arheologice de sondaj din punctul Tânganu "Autostradă", com. Pantelimon, jud. llfov (1992), Materiale și Cercetări Arheologice, 2000-2006, 187, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=127514-sondajul-arheologic-din-punctul-tanganu-autostrada-com-pantelimon-jud-ilfov-1992--materiale-si-cercetari-arheologice-institutul-de-arheologie-vasile-parvan--2-2000-2006 [Publicaţie]
2. Sandu, Ciprian, Fișă de sit, Delimitarea siturilor arheologice din orașul Pantelimon, jud.llfov - studiu pentru fundamentarea PUG, 2016 [Fişă de sit] (site record source)
3. Sandu, Vasilica, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 1983 - 1992, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=849 [Publicaţie]
 
 
Scroll