Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   133713.03
Name   Situl arheologic de la Tohani - Stânca Strehan
County   Prahova
Commune   Gura Vadului
City/Town/Village   Tohani
Place   Stânca Strehan
Landmark   Situl arheologic din punctul Stânca Strehan se află la nord-nord-vest de satul Tohani, nord de ferma Dumbrava şi de DJ 100H.
Geomorphology   deal
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   Stânca Strehan reprezintă un masiv calcaros format dintr-o serie de patru vârfuri principale şi alte două mai mici. Aşezarea se află pe o stâncă golaşă alungit-ovală ce domină zona, cu orientarea vest-est.
Situl a fost descoperit de Virgil Nitu în anul 2015 în urma unor cercetări cu detectorul de metal. Acesta a predat Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova o serie de piese printre care remarcăm o secure cu margini ridicate realizată din cupru, 3 vârfuri de săgeată din cupru şi o fibulă din bronz specifică secolului III d.Hr.. Acestea au intrat în patrimoniul instituţiei. De asemenea, a adus la muzeu şi ceramică preistorică. În data de 21 ianuarie 2015 ne-am deplasat pe teren şi am identificat locul descoperirilor.
Discoverer   Virgil Niţu
Date of discovery   2015
State of preservation   medie / 31.03.2017
Natural hazards   Alunecări de teren: 2 / 31.03.2017
Ownership   privat
Last record update   07.03.2024
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epoca bronzului (mil. III) Monteoru  

Mare parte din ceramică este nedecorată, formele cele mai uzuale sunt vasele cu gură puternic răsfrântă (evazată). Decorurile constau în brâuri alveolate, uneori crestate, adâncituri pe buză, incizii. Apar cochilii pisate în pastă. Remarcăm şi o toartă tubulară. Câteva fragmente cu benzi cu margini în relief, într-un caz flancate de adâncituri, au analogii cu cele din situl de la Năeni-Colarea sau în mediul cultural Schneckenberg. Au mai fost descoperite o lamă de silex, o dăltiţă de piatră şlefuită, un cuţit curb de tip Krummesser şi oase de animale.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare de diagnostic și evaluare de teren 2016

Muzeul Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova FRÎNCULEASA Alin

Bibliography
1. Frînculeasa, Alin et all, Tohani | Comuna: Gura Vadului | Judeţ: Prahova | Punct: Stânca Strehan | Anul: 2016, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2016, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2017, https://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5820&d=Tohani-Gura-Vadului-Prahova-Stanca-Strehan-2016 [Publicaţie]
2. Anton, Alin, 2022 [Fişă de sit] (site record source)
 
Site Photos

Scroll