Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN87709.01
NumeSitul arheologic pluristratificat de la Simeria Veche - Ferma IAS
JudețHunedoara
Unitate administrativăOraş Simeria
LocalitateSimeria Veche
PunctFerma IAS (Ferma IAS (km 16+150-16+500)
ReperUn nou sit arheologic a fost identificat între km 17 - 18 ai Autostrăzii Transilvania, varianta ocolire Orăştie, în zona Fermei I.A.S., la 700 m de halta CFR Simeria Veche, în partea dreaptă a căii ferate.
Forma de relieflunca râului Strei, afluent al Mureşului
Utilizare terenteren utilizat pentru construirea variantei de ocolire Deva - Orăştie şi vecinătatea autostrăzii
Categorielocuire
Tipaşezare
DescriereO parte dintre siturile arheologice identifi cate în cursul diagnosticului de teren nu erau anterior menţionate în literatura de specialitate (ex. Uroi-Pod, Uroi-Sigheti, Şoimuş II, Pricaz-Dig, Gelamar 1 şi Gelmar 2) ori sunt semnalate pe amplasamente care nu sunt precis delimitate (ex. Simeria Veche, Romos-Orăştie).
ObservațiiObiectivul general al diagnosticului a vizat determinarea prezenţei sau absenţei materialelor arheologice, a structurilor, complexelor, artefactelor sau ecofactelor din zona afectată de lucrările de construire. În cazul descoperirii unor vestigii arheologice, cercetarea a urmărit distribuţia spaţială a acestora, stratigrafi a zonei, caracterul şi starea lor de conservare. În legătură cu acest ultim aspect se impunea şi evaluarea riscurilor pentru patrimoniul cultural din zonă în relaţie cu implementarea proiectului de construire. Astfel a fost necesară formularea unor estimări cantitative privind viitoarele cercetări arheologice preventive de pe traseul acestui tronson de autostradă (necesarul de resurse umane şi tipul acestora, utilaje, timp dedicat cercetărilor etc.), precum şi a unor devize estimative cu privire la costurile viitoarelor cercetări arheologice preventive.
DescoperitorEchipa care a cercetat potenţialul arheologic în proiectul "Autostrada. Varianta de ocolire Deva - Orăştie, km. 0+000 - 32+500, jud. Hunedoara"
Data descoperirii2011
Stare de conservaremedie / 12.10.2018
Riscuri antropiceAfectare parţială: 3 / 12.10.2018
Data ultimei modificări a fişei14.1.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca bronzului mijlociu (1600 î.Hr.-1200 î.Hr.) cultura Wietenberg În urma cercetărilor efectuate pe situl arheologic de la Simeria Veche-Ferma IAS au fost identificate artefacte provenind din mai multe orizonturi cronologice, inclusiv piese care datează din epoca bronjului mijlociu, fiind caracteristice pentru Cultura Wietenberg.  
aşezare  Epoca bronzului târziu (cca. 1200-500 î.Hr.) Cultura Nouă În urma cercetărilor efectuate pe situl arheologic de la Simeria Veche-Ferma IAS au fost identificate artefacte provenind din mai multe orizonturi cronologice, inclusiv piese care datează din epoca bronjului mijlociu, fiind caracteristice pentru Cultura Nouă.  
aşezare  epoca romană (sec. II-III d. Hr.)      
aşezare  epoca medievală timpurie (sec. IX-XII)      
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2011
Nume Prenume Rol
ŢUŢUIANU Costin Daniel 1
BARBU Ioana Lucia 1
BARBU Marius Gheorghe 1
BODÓ Cristina 1
CODREA Ionuț-Cosmin 1
ION Mihaela Maria 1
MARC Antoniu 1
Instituţia Rol
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Deva 1

Bibliografie
1. Ardeu, Adriana, 2007 [raport de evaluare de teren] (sursa fişei de sit)
2. Damian, Paul, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2011, Institutul Național al Patrimoniului, Bucureşti, 2012, 278-279, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4889&d=Simeria-Veche-or-Simeria-Hunedoara-Ferma-IAS-2011 [Publicaţie]