Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   101387.06
Name   Situl arheologic de la Bucşani - Foişoru Lipoviencii
County   Giurgiu
Commune   Bucşani
City/Town/Village   Bucşani
Place   Foişoru Lipoviencii (Pădurea Lipovencii; Han roşu Bonta;)
Landmark   Situl se află în extremitatea de nord-est a comunei, la 3,4 km nord-est de satull Bucşani, la aproximativ 260 de metri sud-sud-vest de biserica Mănăstirii Buna Vestire, la cca 3,7 km est de DN61, pe zona de platou a terasei din dreapta Ilfovăţului, la 450 m vest de firul actual al apei.
Hydrographic landmark - name   Ilfovăţ
Hydrographic landmark - type   baltă
Geomorphology   terasă înaltă
Land utility   agricultură; transport de gaze
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Description   Pe harta celei de-a doua ridicări topografice austriece în zona de interes sunt figurate două construcţii, ambele din piatră (fiind marcate cu roşu), fără curte. Dacă cea dintâi este o construcţie izolată, cea de-a doua indică un han. Semnul grafic este utilizat în situaţii similare pe hartă – de exemplu, în cazul a două hanuri din zona Ghimpaţi, pe pârâul lavacioc. Importantă este şi figurarea fântânii din imediata apropiere, instalaţie de obicei însoţitoare hanului. La suprafaţa solului, în spaţiul celor două puncte de coordonate cunoscute, a fost descoperite extrem de puţin material arheologice (fragmente ceramice şi de cărămizi, databile în sec. XVI-XIX). Material ceramic medieval târziu, care ar putea fi pus în legătură cu cele două expresii grafice se află, însă, pe platoul larg al terasei dreapta a Ilfovăţului, în cuprinsul staţiunilor Bucşani Mănăstirea Buna Vestire şi Bucşani Terasa Ilfovăţului. Suprafaţa sitului, ca dispersie a materialului arheologic este de cca 2,1 ha, perimetrul său fiind de 585 de metri.
Notes   Integritatea staţiunii a fost afectată de îngroparea unei conducte şi de alte lucrări de decapare şi excavare.
Discoverer   Cătălin Bem
Date of discovery   2017
Site Surface   2,1 ha
Human risk   Afectare parţială: 3 / 18.01.2022; Agricultură intensivă: 3 / 18.01.2022
Last record update   18.01.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
han  Epoca medievală târzie (secolele XVI-XIX) românească      
aşezare deschisă  Epoca medievală târzie (secolele XVI-XIX) românească      
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. periegheză 2017

* HILA Tudor
* NICOLAE Cătălin
Muzeul Național de Istorie a României BEM Cătălin

Bibliography
1. Bem, Cătălin, Studiu arheologic de fundamentare a documentației de urbanism, Planul Urbanistic General al Comunei Bucșani, județul Giurgiu, 2018, 46-53, 144-150, 232-235, 3 [Publicaţie] (site record source)
2. Bem, Cătălin; Hila, Tudor; Nicolae, Cătălin, Cercetări de suprafață în zona Bucșanilor (jud. Giurgiu). Completări ale unui repertoriu regional, Pontica, 54, Constanța, 2021, 91-116, https://www.researchgate.net/publication/357736439_Cercetari_de_suprafata_in_zona_Bucsanilor_jud_Giurgiu_Completari_ale_unui_repertoriu_regional [Publicaţie] (site record source)
 
Site Photos

Scroll