Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   153838.03
Name   Turnul roman de la Putineiu - Lunca Călmăţui
County   Teleorman
Commune   Putineiu
City/Town/Village   Putineiu
Place   Lunca Călmăţui
Landmark   Turnul se află la cca 900 m NNE de fort, la nord de ultimele gospodării din sat, în lunca mlăştinoasă a Călmăţuiului.
Hydrographic landmark - name   Călmăţui
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   câmpie
Land utility   agricultură
Site Class   locuire
Site Type   sistem defensiv
Date of discovery   2016
Human risk   Afectare parţială: 2 / 26.11.2019; Agricultură intensivă: 4 / 26.11.2019
Last record update   11.07.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Turn  Epoca romană (sec. al III-lea d.Hr.) romană  

În acest punct s-au desfăşurat mai multe activităţi. În acest punct s-au desfăşurat mai multe activităţi, redate aici foarte sumar. Au fost două şedinţe de carotaj în sediment, de interes palinologic, în aprilie, respectiv octombrie. Rezultatele primite de la specialist (dr. Sorina Fărcaş, de la Cluj), au fost mai degrabă negative, rămânând cu beneficiul că primele carote au fost datate, la IFIN (mulţumiri dr. Corina Simion!), luând la cunoştinţă, astfel, de nivelul de călcare antic, care a fost cu un metru mai jos decât cel actual. Informaţia este interesantă pentru contextul „drumului de cărămidă”, încă vizibil deasupra luncii, într-o zonă în care săpătura ar fi improprie, din cauza apei.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2016

* ȘTEFAN Dan
* MIREA Pavel
* ȘTEFAN Maria Magdalena
* FLOREA Mihai
* HAITĂ Constantin
* ȚEICAN G.
Muzeul Național de Istorie a României * *
Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" București * *
Muzeul Județean Teleorman * *
Vector Studio SRL * *

Bibliography
1. Teodor, Eugen S.; Mirea, Pavel; Haită, Constantin; Simion, Mihaela; Ștefan, Dan; Ștefan, Maria Magdalena; Florea, Mihai, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2016, 136. Ciuperceni, Dracea, Putineiu, Salcia, Troianul, Roșiorii de Vede, Măldăeni, Scrioaștea, Stejaru, Institutul Național al Patrimoniu, București, 2017, 239, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5830&d=Putineiu-Teleorman-2016 [Publicaţie] (site record source)
2. Teodor, Eugen S., De pază pe Limes Transalutanus, în Arheologia peisajului şi frontierele romane, Cetatea de Scaun, Târgovște, 2016, 67-96, http://www.limes-transalutanus.ro/simpozion2015.html [Publicaţie]
3. Teodor, Eugen S., Raport de etapă (2016) - Proiect Limes Transalutanus, 2016, (http://www.limes-transalutanus.ro/rapoarte/raport_etapa3.html [Publicaţie]
 
Site Photos

Scroll