Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   68075.02
Nume   Situl arheologic de la Mătăsaru - Storişte
Județ   Dâmboviţa
Unitate administrativă   Mătăsaru
Localitate   Mătăsaru
Punct   Storişte
Reper   Se găseşte în zona de extravilan a satului Mătăsaru, Tarlaua 14, Pd. 48, în pădurea Măgura, pe partea stângă a DN 7 (Piteşti-Găeşti-Bucureşti), cca. 20 m dreapta, din dreptul refugiului dinaintea popasului turistic, pe terasa pârâului Călinei, afluent de stânga al Potopului, înainte de confluenţa cu acesta.
Reper hidrografic - nume   Călina
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   câmpie
Utilizare teren   pădure
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   Din râpa terasei de pe partea dreaptă a DN 7 (Bucureşti-Piteşti), ce marchează diferenţă de nivel de cca. 4-5 m între platoul terasei şi drum, au fost culese, pe o distanţă de cca 60 m rare fragmente ceramice. Terasa şi râpa sunt împădurite, iar deplasarea pe teren s-a făcut şi într-o perioadă de vegetaţie abundentă.
Informaţiile adunate de la localnicul Mihai Florea povestesc despre un vas intreg descoperit pe pantă, precum şi de alte fragmente ceramice, negre cu alb, găsite pe rîpă sau pe botul platoului, care au fost văzute, în anul 2000, de către muzeograful, Tiberiu Musca, angajat, la acea vreme, al CNMCD Târgovişte, şi încadrate culturii Tei.
Data descoperirii   2000
Suprafața sitului   1,85 ha
Data ultimei modificări a fişei   01.04.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca bronzului mijlociu Tei      
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. diagnoză 2018

Cercetarea de teren s-a efectuat în baza autorizării emise de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, nr. 136/05.04.2018, de realizare a diagosticului arheologic în comuna Mătăsaru. Perieghezele au avut loc în perioada 19-20.04.2018 și 2.05.2018.

Complexul Muzeal Național "Curtea Domnească", Târgoviște ILIE Ana
LEU Marian
HĂLĂUȘTEAN Florin

Bibliografie
1. Ilie, Ana, Studiu de evaluare a potențialului arheologic al comunei Mătăsaru, județul Dâmbovița, Planul Urbanistic General (PUG) al comunei Mătăsaru, Târgovișțe, 2019, 10-13 [Fişă tehnică]
 
Fotografii sit

>
Scroll