Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   61014.07
Nume   Situl arheologic de la Aliman-Valea Adâncata
Județ   Constanţa
Unitate administrativă   Aliman
Localitate   Aliman
Punct   Valea Adâncata
Reper   Staţiunea este amplasată pe un bot de deal, separat printr-un drum de acesta (pe hărţi mai vechi face parte din deal). Se află în coada Bălţii Vederoasa, în zona de început a Văii Adâncata, la 1.6 km (în linie dreaptă) sud-est de intrarea sudică în satul Aliman.
Forma de relief   vale
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   Trei carote orientate sud-vest - nord-est, au relevat o stratigrafie în care sterilul arheologic apare la -0.70/-0.80 m adâncime.
Data ultimei modificări a fişei   08.12.2009
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Eneolitic Gumelniţa  

Au fost recuperate fragmente ceramice lustruite la interior şi exterior, vârci organice (fără barbotină), caneluri din lustruire. De asemenea, au fost descoperite piese din silex (inclusiv deşeuri).

Reprezintă una dintre puţinele excepţii din Dobrogea, în ceea ce priveşte faptul că materialul Gumelniţa este majoritar.


 
aşezare  Neolitic Hamangia  

 
 
Locuire  La Tène    

 
 

Bibliografie
1. Irimia, Mihai, Custurea, Gabriel; Cliante, Traian, Cronica cercetărilor arheologice din România: campania 2004, Bucureşti, , p. 55-56., CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2005, 55-56 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Olariu, Cristian; Ionescu, Mihai, Cronica cercetărilor arheologice din România: campania 2006, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2007, 31 [Publicaţie]
3. Bem, Cătălin, 2009 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll