Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN61014.07
NumeSitul arheologic de la Aliman-Valea Adâncata
JudețConstanţa
Unitate administrativăAliman
LocalitateAliman
PunctValea Adâncata
ReperStaţiunea este amplasată pe un bot de deal, separat printr-un drum de acesta (pe hărţi mai vechi face parte din deal). Se află în coada Bălţii Vederoasa, în zona de început a Văii Adâncata, la 1.6 km (în linie dreaptă) sud-est de intrarea sudică în satul Aliman.
Forma de reliefvale
Categorielocuire
Tipaşezare
DescriereTrei carote orientate sud-vest - nord-est, au relevat o stratigrafie în care sterilul arheologic apare la -0.70/-0.80 m adâncime.
Data ultimei modificări a fişei8.12.2009
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Eneolitic Gumelniţa Au fost recuperate fragmente ceramice lustruite la interior şi exterior, vârci organice (fără barbotină), caneluri din lustruire. De asemenea, au fost descoperite piese din silex (inclusiv deşeuri).

Reprezintă una dintre puţinele excepţii din Dobrogea, în ceea ce priveşte faptul că materialul Gumelniţa este majoritar.
 
aşezare  Neolitic Hamangia    
Locuire  La Tène      

Bibliografie
1. Irimia, Mihai, Custurea, Gabriel; Cliante, Traian, Cronica cercetărilor arheologice din România: campania 2004, Bucureşti, , p. 55-56., CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2005, 55-56 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Olariu, Cristian; Ionescu, Mihai, Cronica cercetărilor arheologice din România: campania 2006, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2007, 31 [Publicaţie]
3. Bem, Cătălin, 2009 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)