Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN157709.16
NumeSitul arheologic de la Alioş - Valea Alioşu S
JudețTimiş
Unitate administrativăMaşloc
LocalitateAlioş
PunctValea Alioşu S
ReperSitul arheologic se află la 3,15 km NE de biserica ortodoxă din Alioş; la 3,21 km SE de biserica ortodoxă din Aluniş; la 3,9 km VSV de biserica catolică din Zăbrani şi la 180 m E de versantul drept al Pârâului Valea Alioşu.
Forma de reliefDeal
Utilizare terenagricultură
Categorielocuire
TipAşezare şi fortificaţie
DescriereObiectivul arheologic ocupă o terasă foarte bine profilată, dezvoltată în versantul drept al Pârâului Valea Alioşu şi dominând cu o diferenţă de nivel de cca. 15 m talvegul văii respective. Extremitatea nordică se prezintă sub forma unui bot de terasă, cu pante abrupte pe laturile de N,E şi V, poziţie speculată prin construirea unei fortificaţii circulare cu şanţ şi val de pământ, cu un diametru de cca. 110 m. Fortificaţia este vizibilă atât pe imaginile satelitare sau otofotograme, cât şi în teren, şanţul de pe latura de S având o adâncime păstrată de cca. 1 m şi o lăţime de cca. 15 m. Poziţia strategică, în cazul în care această incintă fortificată a avut un rol militar, este una deosebită, controlând un larg areal în avalul Pârâului Valea Alioşu, până spre Valea Mureşului. Aşezarea "civilă" se dezvoltă pe o întinsă terasă, sub formă de platou, având extremităţile de E şi V terminate prin pante abrupte. Sursa de apă este reprezentată de două izvoare de coastă puternice, actualmente colmatate, amplasate la V de fortificaţie, respectiv la SV de aşezarea "civilă".
DescoperitorL. Dorogostaiski
Data descoperirii2008
Stare de conservaremedie / 14.01.2016
Riscuri antropiceAgricultură intensivă: 3 / 14.01.2016
Data ultimei modificări a fişei14.1.2016
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
fortificaţie  Epoca bronzului   cercetările arheologice de teren, desfăşurate în două etape (mai 2008, octombrie 2010) au permis evidenţierea unui material arheologic de o bogăţie deosebită, Alioş 2 fiind unul dintre cele mai "spectaculoase" obiective sub acest aspect investigate de echipa noastră de pe teritoriul Banatului. S-a putut constata faptul că arăturile moderne adânci distrug practic întreg stratul de cultură arheologic, scoţând la lumină complexe arheologice foarte bine delimitate şi reprezentate prin structuri incendiate (pereţi de locuinţe cu urme de nuiele, fragmente de podine incendiate, etc) sau cantităţi impresionante de ceramică (unele vase ar putea fi, în contextul în care s-ar proceda la o periegheză exhaustivă, reîntregite), lustruitoare şi râşniţe din piatră.  
Aşezare  Epoca bronzului   cercetările arheologice de teren, desfăşurate în două etape (mai 2008, octombrie 2010) au permis evidenţierea unui material arheologic de o bogăţie deosebită, Alioş 2 fiind unul dintre cele mai "spectaculoase" obiective sub acest aspect investigate de echipa noastră de pe teritoriul Banatului. S-a putut constata faptul că arăturile moderne adânci distrug practic întreg stratul de cultură arheologic, scoţând la lumină complexe arheologice foarte bine delimitate şi reprezentate prin structuri incendiate (pereţi de locuinţe cu urme de nuiele, fragmente de podine incendiate, etc) sau cantităţi impresionante de ceramică (unele vase ar putea fi, în contextul în care s-ar proceda la o periegheză exhaustivă, reîntregite), lustruitoare şi râşniţe din piatră.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. periegheză 2008
Nume Prenume Rol
STAVILĂ Andrei 4
BORLEA Oana 4
STOIA Radu 3
BOLCU Lavinia 2
DOROGOSTAISKI Leonard 2
MĂRUIA Liviu 1
Instituţia Rol
U Timişoara 1 1
Arheo Vest 2
Universitatea Ruprecht Karl, Heidelberg 3
Neafiliat 4

Bibliografie
1. Dorogostaiski, Leonard; Măruia, Liviu; Stoia, Radu; Bolcu, Lavinia; Stavilă, Andrei; Borlea, Oana [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. Dorogostaisky, Leonard, Utilizarea imaginilor satelitare, ortofotogramelor, hărţilor topografice, GPS-ului şi fotografiei digitale la realizarea perieghezelor Studiu de caz: descoperirea fortificaţie preistorice de la "Valea Alioşu", Alioş (comuna Maşloc, judeţul Timiş)., Studii de Istorie a Banatului, 32-33, 2008-2009, 256-274 [Publicaţie]